Градина » Накарайте зюмбюла да цъфне през зимата

 Накарайте зюмбюла да цъфне през зимата

Мнозина млади цветари имат такава мечта - да цъфне зюмбюл посред зима в стаята им. Тази възможност е преминавала много пъти през съзнанието ви, когато сте слушали за помпозната думичка форсаж на луковични, но сте я отминавали като нещо недостижимо. А това е една реалност, осъществявана сравнително лесно, ако имате търпение и сте последователни.

Ето как става това стъпка по стъпка:

• За целта ви е необходим рано цъфтящ сорт. За щастие всички холандски сортове, разпространени у нас, са подходящи. Избирате едри, здрави луковици.
• Използвате според желанието си сандъчета или саксии, най-добре с диаметър 15 см. Най-подходящият субстрат, който можете да ползвате, е този, съдържащ торф. Липсата му не е фатална. Ще го замените с листовка. Размесете я с малко градинска почва и пясък.
• Дренирайте саксията. Сложете част от навлажнената вече смес. В една саксия можете да засадите 3 луковици. Те не трябва да се допират
• една друга и до стената на саксията. Внимание - не натискайте луковиците върху почвената смес!
• След като ги наредите, ги подсилете с още от смеската така, че върхът на луковицата да е свободен. Тази почвена смес, която посипвате, леко притискайте с пръсти, за да закрепите добре луковицата. Преценявайте няколко пъти работата си така, че от върха на луковицата до горния ръб на саксията да остава около 1 см. Полейте съвсем леко.
• Сега на вашия зюмбюл му е необходима тъмнина и температура около 4-5°С. Преценете сами къде да поставите саксията. Едни я слагат в черен плик и я държат на северен балкон, в гараж или в избено помещение, други я заравят в градината.
• Важно е в това състояние да премине период от 50 до 100 дни, в зависимост от това, кога желаете да получите цвета. Периодично проверявайте почвената смес да не пресъхне и да не е много топло или задушно. Температурата не трябва много да се повишава от посочените стойности. В противен случай ви очаква провал, защото цветните пъпки изсъхват.
• Когато кълновете достигнат 3-5 см, можете да пренесете саксията вече в стаята при температура 10°С. Отначало тя трябва да е засенчена, докато растенията се приспособят.Пос-ле светлината вече е желателна и може саксията да отида дори до прозореца.След две седмици ще се зарадвате на появяващите се съцветия. Идеалната температура за цъфтящите растения е 15-18°С.
• Периодично завъртвайте саксията, за да се оформя изправено и правилно съцветие. ако върви много силно вашето растение, то ви моли за една красива подпора. Завържете я с панделка в унисон с баграта на цвета. Вие ще сте идеален майстор, ако успеете да приведете растението в най-красивия му вид за коледните или новогодишните празници.
• След прецъфтяването не захвърляйте растението. Първо оронете камбанките, за да не образуват семена. Поливайте леко, докато листата пожълтеят. Тогава извадете луковицата. Оставете да почине през лятото според правилата. През следващата есен я засадете в градина, защото тя е изтощена.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасни болести вилнеят в оранжериите

Зима е. Производството на зеленчуци е в полиетиленови и стъклени оранжерии. Отглеждат се салати, марули, краставици, домати. Тук ще ви разкажем от какви болести се нападат най-често салатите през този...

Разменяйте местата на зеленчуците

Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднот...

Семена от циния се събират сега

Това е цветето, което сме при викнали да отъждествяваме с градинката пред родния дом. С много нежност у нас често я наричат „лятно лале". Латинското й наименование циния елеганс пък е свързано със стр...

Берете ягодите без да пипате плода

Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на...

Начало