Градина » Защо стапелията ми не цъфти?

 Защо стапелията ми не цъфти?

Стапелията е сравнително рядко разпрастранено сукулентно растение. Свободно в природата се среща в тропичните и субтропични области. По тази причина при климатичните условия на нашата страна се отглежда само като саксийно растение.
Стъблата на стапелията представляват множество месести сегменти с дължина 8-10 см. Най-често те са четириръбести, със зъбчета по ръбовете, без листа. Цветовете са съвършенно правилни петолъчни звезди. Цветните листчета са месести. От познатите 75 вида, като декоративни се отгреждат само два. Цветовете на Stapelia grandiflora са 10-12 см в диаметър, пастелно тъмночервено обагрени. Покрити са с много нежни власинки. При вида S. variegata те са почти наполовина по-дребни. Повърхността им е брадавично фино набраздена. Баграта е зеленожълта с кафяви петънца. Това придава илюзия, че са покрити с някаква нежна кожичка.
Странно е обстоятелството, че когато се разтворят, цветовете издават неприятна миризма. (За да се избегне това, предпазно се препоръчва, по време на цъфтежа цветовете да не се докосват и саксиите да не се местят). Плодовете се образуват след няколко месеца. Те са удължени кутийки, падобни на бобени зърна. Семената са дребни, снабдени с крилца.
Добре гледаните стапелии цъфтат обилно през цялото лято, като цветовете се отварят последоватевно от основата на стъблата към върха. Често обаче любителите се оплакват, че растенията им не цъфтят. Затова запомнете:
- Произлязла от горещите сухи места на Южна Африка, стапелията се нуждае от много топлина – през зимата й осигурявайте над 20ºС.
- Обича светлината, но лятното слънце не трябва да я обгаря, а да я поставите на полусянка. Добри условия ще й предложите на източни прозорци или балкони. Ако изложението е южно, то в обедните часове саксията да е зящитена от преките слънчиви лъчи.
- За да цъфти изобилно, стапелията не трябва да се преовлажнява. През лятото поливайте 2-3 пъти седмично, а през зимата – съвсем рядко.
- Растенията разполагат кореновата система повърхностно, затова ги засаждайте в плитки, но широки саксии, с много дъбър дренаж.
- Подходящата почвена смес се съставя от пясък, чимовка и листовка в съотношение 2:1:1. Тъй като предпочитана е алкалната реакция, към смеската добавяйте минимални количества вар, начупени дървени въглища или ситно стрити части от тухла (или дребни парчеинца от начупена саксия).Ако прибавите фосфорни торове, ще подпомогнете залагането на повече цветни пъпки и ще ги предпазите от окопване.
Ако спазвате посочените правила, с необичайните си цветове стапелията ще ви радва през цялото лято, та дори и през есента.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Късните домати се отглеждат по-различно

Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна к...

Как да се преборим с поповото прасе

Поповото прасе (Gryllotalpa gryllotalpa) е повсеместно разпространен неприятел в страната. Нанася особено големи повреди в лехите, тютюна, парниците и зеленчуците. Зимува като възрастно насекомо и лар...

Мана напада и спанака

Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долнат...

Почиствайте розите от прецъфтелите цветове

Чаенохибридните сортове започват да цъфтят още от май. През юни и юли е масовият цъфтеж на почти всички сортове. Тъй като цветовете се образуват на клонки от първи, втори и трети разред, то цъфтежът и...

Начало