Градина » Дръвче от контейнер може да садите цяла година

 Дръвче от контейнер може да садите цяла година

В много страни на света, а вече и у нас, освен традиционното производство на овощни дръвчета в разсадниците, все повече се предлагат облагородени фиданки, отгледани в контейнери и дори с плодове през вегетационния период. Често любителите задават въпроса възможно ли е такива дръвчета да се засаждат през цялата година?
Облагородени растения, отгледани в контейнери, може да се засаждат почти през цялата година. От средата на март-април до средата на ноември-декември обикновено се прихващат сто процента от дръвчетата.
Нещо повече - бихме посъветвали да се избягват фиданки, отгледани в оранжерии, дори да са неотопляеми и полиетиленови, защото са изнежени. Те по-трудно са хващат в сравнение с презимували-те или отгледани на открито в контейнери.
Ако си купите дръвче, което расте в саксия, кашпа, голям дървен или пластмасов съд или пък в полиетиленов чувал, може да го засаждате през цялата вегетация. Преди всичко обаче огледайте корените, трябва да са се развили добре и да са обхванали целия обем почва.
Ако овошката скоро е била прехвърлена в по-голям съд, трябва да се изчака кореновата система да обхване новия обем почва и едва след това да се сади на постоянно място.

В ямката отива заедно с почвата

Изваждането се прави много внимателно. Кореновата система заедно с целия субстрат се пренася в предварително подготвената ямка, която е с няколко сантиметра по-широка както отгоре, така и на дъното. Дълбочината зависи от субстрата в съда, където досега е било дръвчето. Получените празнини по края на ямката се запълват с рохкава почва или хранителна почвена смес.
Задължително се полива, и то няколко пъти. Почвената повърхност не бива да просъхва. До засаденото дръвче се забива подпорно колче, фиданката се привързва към него.

Шапка пази от яркото слънце

Засаждането по ме на вегетацията да става в облачно време, преди или след дъжд. През лятото при много горещо време короната на дръвчетата се покрива за около седмица, за да не получи пригор по листата. Често се налага да се напръсква полиетиленът с варно мляко. През втората седмица полиетиленът се открива постепенно.
Плодните дръвчета трябва да се засаждат на добре огрявани места, особено в сутрешните часове на деня, на топли участъци, върху добре дренирана почва и подпочва.

На няколко метра от зида

Ако искате дръвчето да е до постройката или зида, гледайте да има 3-4 метра разстояние. След засаждането може да варосате ствола, за да отразява слънчевите лъчи. Така се увеличава осветлението и се подобрява топлинният режим около растенията. Тъй като растежът и развитието на такива дръвчета не са толкова силни, както при традиционно засадените, разстоянията между отделните овощни видове могат да бъдат намалени с около 0,5 до 1 м в сравнение с обичайните, формирането на коро ната, и резитбата за пло-додаване са много по-внимателни, за да се гарантира всяка година умерено плододаване и да се повиши зимоустойчивостта на дърветата. Натоварването с плодове на такива растения се контролира.

Автор: Желязко Колев

Представяме Ви:

Синята китка съсипва доматите

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Къде да засадим клематисите

Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове...

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Погрижете се за бамята веднага след поникването

Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...

Начало