Градина » Оберете ремонтантните малини

 Оберете ремонтантните малини

Беритбата на плодовете от ремонтантните малинови сортове (Люлин и Херитидж) обикновено започва към 15-20 август, в по-топлите или по-прохладните райони –около една седмица по-рано или по-късно. Растенията от тези сортове дават плодове още в първата година на засаждането им, но узряват от 7-10 дни по-късно и през по-продължителен срок. В местата с височина 350-400 м над морското равнище беритбите приключват до към края на септември – началото на октомври. При отглеждането им на височина над 500-550 м узряването на плодовете им понякога може да продължи до средата на октомври. Затова в такива случаи съществува опасност част от реколтата да бъде повреждана от първите по-силни есенни слани.
Когато се използват за замразяване, плодовете трябва да се берат в специални плитки щайги, като се поставят в два-три слоя. Плодовете за преработка в компот се берат в ягодови щайгички, а предназначените за сок – в пластмасови кофи, от които след това се изсипват в пластмасови бидони.
Набраните плодове и особено предназначените за консумация в прясно състояние, не се държат на слънце, а временно се поставят на сенчесто и закътано от вятър място или се покриват с бяло платно. Те прибират два пъти дневно – на обед и след приключване на работния ден. Докато при един път годишно плододаващите малинови сортове се налага да се избягва беритбата през горещите часове на деня, то в края на лятото и началото на есента поради по хладното време, може да се бере почти по всяко време, включително и на две смени. Обикновено се извършват не по-малко от 10-12 беритби, като в зависимост от метеорологичните условия плодовете се берат през 3 или 5 дни.
При правилно създадени малинови градини от ремонтантните сортове се набират още през първата година 8-10 кг/100 кв. м плодове, а през втората година добивът може да достигне 60 кг. След втората година добивът от Люлин достига 60-70 кг/100 кв. м при неполивни условия, при много добри условия до 90 кг/100 кв. м. При поливни условия и по-малко междуредово разстояние до 2-2,5 м се получават и до 130-150 кг/100 кв. м.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Сега се сеят есенните салатки

Най-ранната възможност за засяването на семената от маруля за получаване на реколта през есента е около средата на август. Разсадът ще бъде готов за разсаждане към средата на септември, когато растени...

Пикирайте доматите

Пикирането на доматения разсад се прави, за да се увеличат хранителната площ и обемът на въздуха, необходими за по-нататъшния растеж и развитие на растенията. Те се пикират при наличие на първа двойка...

Запазете по-дълго листното цвекло

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...

Начало