Градина » Хинапът е лесен за отглеждане

 Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат джуджуба или китайска фурма. Най-характерно за него е голяма продължителност на живот - над 100 години. Студоустойчив и сухоустойчив е. Може да се оформя се като храст, висок до 4 м, или като дърво, което достига до 8 метра.
Клоните му са кафяво-черни с шипове. Листата са овално-удължени, голи и лъскави. Въпреки че всеки цвят цъфти само по един ден, цъфтежът продължава около три месеца - от май до юли с дребни, жълти цветчета, събрани в основата на листата. Богати са на нектар. Плодчетата са червено-кафяви, подобни на маслина. Съдържат около 63 % захари, витамин С, белтъчини, ябълчна киселина, пектин, танин и др.
Хинапът е сухоустойчив и затова може да се развива на чакълести карбонатни почви. Понася сянка, но най-добре се чувства на южно изложение. Той може да се размножава със семена, особено когато ще се ползва за жив плет. Тогава растенията са покрити с бодли. Културните сортове, без бодли е най-добре да размножавате чрез издънки или отводи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Синчец украсява празниците

Ако сте си купили луковици от синчец за засаждане в градината, можете да си оставите няколко, които да форсирате за Коледните празници. Ако пък нямате, то изкопайте няколко от лехата, но ги просушете ...

Защо пожълтяват листата на лозите?

Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно...

Антракноза съсипва зелената салата

Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...

Засейте граха преди да дойде зимата

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...

Начало