Градина » Условия за срастване на присадената пъпка

 Условия за срастване на присадената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването и в отреза е ставало неведнъж дума. Мнозина любители постъпват точно според описанията и въпреки това не се радват на успех. Причините могат да бъдат различни, но най-често са коренят в това, че не се спазват някои важни условия. А те са:
• да се работи с остро ножче, така че отрезите да са безупречно гладки;
• пъпките да се вземат от добре развити и вдървесинени калеми с правилно оформени листни пъпки;
• пъпката да се изрязва с тънък пласт дървесина, така че да прилепва добре след привързването;
• подложката да не е в състояние на буен растеж, тъй като в тази фаза щитчето с пъпката се изтласква (абортира) от интензивно образуващата се в голямо количество калусна тъкан;
• за присаждане да се използват прохладните часове на деня;
• да се работи бързо, за да не се допусне изсъхване на повърхностите на отрезите и срезовете.
В някои случаи причина може да са все още неусвоените похвати. Затова е и препоръката да се направят няколко опита с непотребни пъпки и клонки. Много често резултатите са отрицателни поради биологичната несъвместимост между подложка и присадник. Общото правило „семково върху семково, костилково върху костилково” в много случаи е невалидно. Махалебката например не се използва за подложка на бадема.

Добра съвместимост се получава когато се присажда:

ябълката – върху дусенови и парадизови подложки, дива ябълка, културни ябълкови сортове и семеначета от тях;
крушата – на дива круша, на културни сортове и на семеначета от дюля и от културни сортове;
дюлята и мушмулата – на дюля, а мушмулата може и върху глог;
сливата – върху джанка и културни сортове слива;
черешата и вишната – върху махалебка и диви и културни череши и вишни.
кайсията – на джанка, слива, зарзала или семеначета от кайсиеви сортове;
бадемът – върху бадем;
орехът – върху орех.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Есенната порция храна за лозите

Истина е, че има лози столетници, които никога не са торени и въпреки това раждат, но истина е, че от асмата в двора всяка година берете грозде и изрязвате пръчки. Реколтата и пръчките са изтръгнали о...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило....

Начало