Градина » Растителна защита с природни средства

 Растителна защита с природни средства

Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други притежават инсектицидни,акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употребата на тези естествени природни продукти за растителна защита има големи предимства и намират широк прием в интегрираното и най-вече в екологичното земеделие.

Тагетес

Добро действие срещу подвижните форми на галовата нематода имат ситно нарязани сухи растения, внесени в почвата в доза 15 г/кв.м.
Нематоцидното действие на тагетеса може да се използва, като се засади в началото на месеца или в междуредията на ягоди или други култури, нападнати от нематоди. За постигане на ефект е необходимо тагетесът да престои на постоянно място не по-малко от 3 месеца.

Пръчковидна млечка

Използва се в борбата с гъсениците по бобови, зеленчукови и овощни култури. Употребяват се процъфтели растения, Отварата се приготвя, като се нарежат ситно около 3 кг свежи листа и стъбла и се варят 150 минути в 3 л вода. Тя се прецежда, долива се до 8 л вода и се прибавят 5-6 мл течен сапун. Необходимо е отварата да се приготвя внимателно, тъй като е отровна за хората. Разгражда се в растенията бързо за 4-5 дни. Затова би трябвало да се пръска неколкократно през 7 дни.

Чесън

Помага за унищожаването нз листни въшки, трипс и акари по ябълката, ягодата и други култури. Обелват се скилидите на 3-4 глави чесън, нарязват се ситно и се счукват. Смесват се с 9-10 л вода с температура 20-25°С. Оставят се да престоят 6-7 часа. Прецеждат се и се добавят 6-7 мл течен сапун. Разтворът е готов за работа. Използва се неколкократно през 6-7 дни.

Чемерика

Използва се за борба с ябълковия плодов червей, гъсеници, лъжегъсеници, листни въшки, малинов бръмбар, ягодов хоботник, люцернов листояд и др. Прилагат се надземните части, събрани през вегетацията и корените, добити през есента. Растенията след смилане могат да се използват за напрашване на нападнати култури. Биха могли да се използват сурови растения /1 кг/, полусухи /500 г/, сухи /250 г/ или 100 г корени. Заливат се с 10 л вода и се оставят да престоят за 48 часа. Отварата се приготвя от същите количества растителни материали, като се залива с 10 л хладка вода. Оставя се да кисне за 3-4 часа, след което се вари 30 минути.
Водно-спиртен екстракт от чемерика е ефективен срещу мишки и плъхове. Приготвя се, като една част растителна суровина се залива с 1 до 5 части спиртно-водна смес /равни количества вода и спирт/. В този разтвор се накисва зърно от пшеница за 4-5 денонощия и се залага като примамка до входовете на гризачите. Разтворът и примамките не трябва да се пипат с ръце.

Лют пипер

Срещу голи охлюви, листни въшки, листни бълхи, трипс, гъсеници, акари, плодови червеи и други се използват лютиви сортове пипер. 500 г свежи или 250 г изсушени чушки се нарязват и варят 1 час в 5 л вода. След варенето продължават да киснат още 2 денонощия в добре затворен стъклен или емайлиран съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изтискват се и отварата се прецежда. Концентратът се налива в тъмна бутилка и се поставя на хладно и тъмно място. Цветните култури се пръскат с 125 мл от концентрата, разреден с 10 л вода и смесен с 10 мл течен салун.

Хвощ

Приготвя се отвара - 200 г суха маса се заливат със 7 л вода. Сместа се вари около 30 минути. Към нея се прибавя 1-2% разтвор от водно стъкло. Разрежда се с вода 1:5. Третират се овощните дървета преди разпукване на пъпките. Прилага се за борба срещу струпясвзне по овощните, кафяво гниене, брашнеста мана, ръжда и други.
Може да се приложи двукратно през 6-7 дни преди цъфтежа срещу къдравост по прасковата и по време на вегетацията - срещу бактериози по доматите.

Вратига

Растението има отблъскващо действие срещу колорадския бръмбар и ябълковия плодов червей. Засажда се в междуредията на картофите и около ябълковите дървета.
По време на цъфтежа през лятото се събират надземните части. Изсушават се за няколко дни на сянка. Надробяват се на ситно 30 г суха маса или 300 г свежа. Заливат се с 8-10 л хладка вода за 60 минути. Смесва се с чай от хвощ (рецепта 10). Прецежда се, добавят се 5-6 мл течен сапун за пo-добър ефект. Пръскат се зеленчукови и овощни култури срещу листни въшки, и подвижни форми на акари.
През невегетзционният период може да се използва неразреден разтвор срещу листни оси, зимни форми на акари и други.
Разреден разтвор в съотношение 1:2 се прилага срещу ръжда и обикновена мана по зеленчуковите култури.
Срещу бактериози по доматите се разрежда с вода в съотношение 1:1,5.

Кромид лук

Лукът може да се приложи като репелент. Неговата миризма действа отблъскващо на птиците, нападащи ягодите и плодовете в овощните градини. На различни места в короните на дърветата и между ягодовите растения се поставят нарязани луковици. След като изсъхнат те се подменят с нови.
Разрязани глави от лук се заравят в междуредията на ягодите и морковите. Те действат отблъскващо на голите охлюви и морковената муха,


Автор: Ст.н.с. Илия Проданов

Представяме Ви:

Как да се грижим за тагетеса

Тагетесът, известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите ...

Три надеждни начина за съхраняване на морковите

Изборът им ще зависи от добитото количество и от преценката на собствените ви възможности. Начин № 1 Ако сте произвели повечко, може да предпочетете съхранение в ровник. Ровникът предстваля...

Предизвикайте розите да се обсипят с цвят

За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...

Кой копае тунелчета в кората на ябълките?

Виновници за тунелчетата в кората на ябълките най-често са група дребни (2-3-4 мм) черно-кафяви бръмбарчета, с късо, сбито, цилиндрично тяло. Това да короядите. Те са широко разпространени и нападат г...

Начало