Градина » Пазете праза от ръжда

 Пазете праза от ръжда

Поради честите превалявания и захлаждания тази година празът боледува и според описанията на градинарите това е ръжда (Puccinia porri). По листата се образуват множество жълтеникави петна наподобяващи линии, които по-късно добиват ръждивочервеникав и кафяв цвят. Това са купчинките спори, които се отразяват зле върху развитието на праза. Болестта също намалява способността му да се съхранява през зимата.
Ръждата по праза се причинява от няколко вида причинители, които имат за гостоприемник и други растения като върба и топола. Гъбата презимува в окапалите листа и на следващата година отново заразява.
За борба с ръждата по праза трябва да се използват както агротехнически, така и химични средства като:
• Не отглеждайте праз в места, край които има тополи и върби.
• Унищожавайте растителните отпадъци след прибиране на продукцията.
• През есента изорете дълбоко мястото, където сте отглеждали праза.
• Променейте всяка година мястото на културата в градината.
• Още с появата на първите описани по-горе петна по праза започнете пръскането като изпозвате препарата дитан М 45 – 20 г на 10 л вода.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Направете шербет за саксийните цветя

Ограниченото количество почва, в която се отглеждат саксийните цветя, и честото поливане допринасят за по-бързото изчерпване на хранителните вещества. Това налага периодично те да се подхранват. Най-д...

Мандарината не спи, подхранвайте я често

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Пъпките и листата на цитрусите окапват от преовлажняване

Често любителите, които отглеждат цитрусови дръвчета в домовете си, се оплакват, че пъпките и листата окапват. Преовлажняването на почвата в съда е възможна причина за това. Обикновено лошо е направен...

Засейте граха преди да падне снегът

Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...

Начало