Градина » Условия за срастване на присaдената пъпка

 Условия за срастване на присaдената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването и в отреза е ставало неведнъж дума. Мнозина любители постъпват точно според описанията и въпреки това не се радват на успех. Причините могат да бъдат различни, но най-често са коренят в това, че не се спазват някои важни условия. А те са:
• да се работи с остро ножче, така че отрезите да са безупречно гладки;
• пъпките да се вземат от добре развити и вдървесинени калеми с правилно оформени листни пъпки;
• пъпката да се изрязва с тънък пласт дървесина, така че да прилепва добре след привързването;
• подложката да не е в състояние на буен растеж, тъй като в тази фаза щитчето с пъпката се изтласква (абортира) от интензивно образуващата се в голямо количество калусна тъкан;
• за присаждане да се използват прохладните часове на деня;
• да се работи бързо, за да не се допусне изсъхване на повърхностите на отрезите и срезовете.
В някои случаи причина може да са все още неусвоените похвати. Затова е и препоръката да се направят няколко опита с непотребни пъпки и клонки. Много често резултатите са отрицателни поради биологичната несъвместимост между подложка и присадник. Общото правило „семково върху семково, костилково върху костилково” в много случаи е невалидно. Махалебката например не се използва за подложка на бадема. Добра съвместимост се получава когато се присажда:
ябълката – върху дусенови и парадизови подложки, дива ябълка, културни ябълкови сортове и семеначета от тях;
крушата – на дива круша, на културни сортове и на семеначета от дюля и от културни сортове;
дюлята и мушмулата – на дюля, а мушмулата може и върху глог;
сливата – върху джанка и културни сортове слива;
черешата и вишната – върху махалебка и диви и културни череши и вишни.
кайсията – на джанка, слива, зарзала или семеначета от кайсиеви сортове;
бадемът – върху бадем;
орехът – върху орех.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Как се размножава марантата?

Големият интерес към марантата дължи на впечатляващите декоративни качества на листата й - едри, елипсовидноовални, бледо- или тъмнозелени, покрити с кадифено меки различно оцветени ивици, те привлич...

Време е божурът да намери ново място

Разделянето на божурите е полезна градинарска практика. То ще ви осигури силни и здрави растения с обилен цъфтеж. Преди да изкопаете божурите, изрежете стеблата им почти до почвената повърхност. След ...

Начало