Градина » Резитба на нискостъблени ябълки

 Резитба на нискостъблени ябълки

С внедряването на слабо растящите подложки се откриха възможности за създаване на гъсти, високоинтензивни ябълкови насаждения. Разстоянията на засаждане при тях са около 1,5-2 м в реда и 4-5 м между редовете. По такъв начин броят на растенията в единица площ се увеличи многократно и въпреки по-ниският добив от едно дърво общия добив значително се увеличава. Друго предимство на тези насаждения е, че плододаването настъпва още към 2-рата 3-тата година след засаждането.
Дърветата присадени на тези подложки се формират с ниско стъбло (40-60 см), а цялата височина на растението е около 2,5-3 м. Това дава възможност за много по-ефективно провеждане на мероприятията относно резитбите, пръскането и особено беритбата на плодовете.

Короната е вретеновидна

Резитбата за формиране на короната и за плододаване при тези дървета се характеризира с някои съществени особености. При тях се формира вретеновидна корона, която има един добре развит централен клон. В основната му част се формират 4-5 по-силни полускелетни клони, а по-нагоре с къса обрастваща дървесина, размерите на които постепенно намаляват към върха. Новозасадените дръвчета при тези подложки в повечето случаи не се съкращават, а короната постепенно се изгражда през следващите няколко години. Резитбите през периода на формирането са много слаби, като се премахват само клонките върху стъблото, някои по-силни конкуренти на водача и се избират негови продължители, които не трябва да бъдат много силни клонки. На минималните резитби и слабата подложка се дължи ранното встъпване в плододаване. След като затихне растежът и настъпи по-редовно плододаване се извършва една по-силна резитба за прореждане и съкращаване. В основната част се премахват по-слабите и увиснали клонки, а останалите полускелетни клони се съкращават на 1/2 от междуредовото разстояние. Водачът се съкращава над някоя по-слаба и наведена клонка и с това се определя височината на короната.

Резитба се прави всяка година

Слабата подложка и по-силното плододаване налагат по-нататък всяка година да се извършват резитби за просветляване и подмладяване на обрастваща та дървесина. Без такава резитба клонките бързо застаряват, отрупват се с много плодни пъпки и плодовете остават дребни и некачествени. При тези резитби конкретно се преценява състоянието на всяка клонка и на короната като цяло и се преценява дали да се съкращава или да се премахва. По такъв начин се стимулира растежът, удължава се живота и се получават по-качествени добиви. Положителни резултати от тези резитби могат да се получат при условие, че за дръвчетата се полагат по-големи грижи. Слабите подложки имат плитко разположена и недобре развита коренова система. Това налага редовни поливки при нужда, торене и обработка на почвата, която не трябва да бъде много дълбоко и особено в близаст до растенията.

Кога е времето

Най-подходящият срок за резитбите на овощните дървета е от края на зимата до началото на пролетта. Резитбата трябва да приключи преди началото на сокдвижението и набъбването на пъпките. Резитба може да се проведе и през есента, след листопада, но тя се отнася предимно за по-старите дървета и в районите където не падат много ниски температури.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Бостанът става рано, настанен в оранжерии

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Ако недостига мед, използвайте син камък

Недостиг на мед се появява на леки почви с кисела реакция, на почви с високо съдържание на хумус или след варуване. Торенето с високи норми фосфорни торове намалява подвижността на медта в почвата и з...

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Начало