Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизенето, прищипването и изкуственото опрашване при някои сортове са зъдължителни мероприятия за лозаря. Кършенето, прореждане на гроздовете и зърната в тях, колцуването и обезлистването са по-скоро препоръчителни.
Филизене е отстраняване на леторасти (безплодни и плодни), когато са достигнали 10-15 см. Освен леторастите, които се развиват от пъпките, оставени при резитбата, се развиват и леторасти от спящите пъпки по стъблото и рамената, от чеповите пъпки и черните очи, които са безплодни. Същите трябва да се отстранят (филизят), тъй като отнемат част от запасните хранителни вещества на лозата, зашумяват и пречат за развитието на останалите плодни леторасти. Освен това, при благоприятни условия - влага и топлина, от силно развитите лози от едно око (пъпка) се развиват по няколко летораста плодни или безплодни. Те също зашумяват лозите и тяхното отстраняване е наложително. Премахват се и част от плодните леторасти, натоварващи лозите с много плод. Така се регулира добивът и гроздето е по-качествено. Ако се закъснее с филизенето, лозата изразходва безполезно хранителни вещества. То се прави ръчно, с леко натискане основата на филиза. Леторастите и пъпките не се развиват едновременно, затова 7-8 дни след първото филизене направете второ. Тази операция трябва да се извършва всяка година. С нея се регулира силата на лозите и се облекчава следващата резитба.
Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladospor...
Основно засаждането на лилиумите става в ранна есен. Оптималният срок за тази цел е септември-октомври. При условие на топла есен луковиците успяват да се вкоренят. При ранно настъпване на студовете т...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...
Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....