Градина » Прясно зеле още през май

 Прясно зеле още през май

За да режете зелки още в края на април и началото на май, засейте семената на открита добре наторена и обработена леха. Необходими ви са 7-8 г семена на кв. метър. Семената са дребни - с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Запазват кълняемостта си дори четири-пет години. Покълват за 3-4 дни, но при полски условия и след 10-14 дни.
Разсадът ще е готов за засаждане след 35-40 дни, като му осигурявате необходимите хранителни вещества, добре разрохкана почва и влага. Не допускате плевелите да го заглушат. При опасност от вредители (мана, листни въшки, гъсеници) вземайте предпазни мерки.
Предзимното зеле трябва да садите на площи с южно изложение и добре защитени от студените ветрове. Подходящи са алувиалните с неутрална реакция, които бързо се затоплят през пролетта, а през есенно-зимния сезон не се преовлажняват. За предшественици добри са домати, пипер, зърнено-житни, зелен фасул, които са били добре торени. Растителните остатъци от тях се почистват, наторява се с угнил оборски тор, двоен суперфосфат, калиев сулфат и се изорава. Набраздява се на 60-80 см разстояние.
Растенията се засаждат около 15-20 октомври, а в по-топлите райони - до началото на ноември, на разстояние между 30-40 см в реда.
За да оцелее посевът през зимата, разсадът трябва да е здрав, с дебели стъбла, къси междувъзлия и развити корени, с 5-6 същински листа. Закаленият разсад с няколко листа не се поврежда при захлаждане до 7 градуса. Сортовете за есенно засаждане и презимуване на открито понасят до -8, -10, даже до -15 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Късните краставици се сеят цял месец

Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя ведна...

Изпуснатите заболявания съсипват градината

И в градината важи правилото: болестта по-лесно се предотвратява, отколкото се лекува. В топлите и влажни дни масово се разпространяват гьбни болести: брашнеста мана, ръжда, сиво гниене и др. Гъбите н...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Капризите на лозата

Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръ...

Начало