Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба. Какво е необходимо сега да се направи за тях?
Още в първите дни на септември прекършете върховете им, така както се постъпва и с ранните домати. Това ще ускори наедряването и узряването на плодовете. Няма значение колко съцветия са развити на стъбло – може да са 3, може 4, даже и пет. Важно е да не закъснявате. При по-късно прекършване се формират дребни плодове, които само пречат на образувалите се вече да наедряват. Премахнете и израсналите колтуци.
В началото на септември, ако прецените може, да подхраните пестеливо с малко амониева селитра и суперфосфат, съответно по около 20 и по около 10 г на 10 кв. метра. Много добре ще е вместо минерални торове да направите поливка с разреден оборски или птичи тор. Впрочем не пренебрегвайте поливането. През септември, ако няма валежи, може да ви се наложи да поливате 2-3 или 4 пъти. Поливането е от голямо значение за нормалното наедряване на плодовете. Почвата трябва да се поддържа нормално влажна. Засуши ли се, поливка или дъжд ще предизвикат напукване на плодовете.
Грижа за късните домати е и навременната им беритба. Тя започва през септември и продължава през октомври. Ранна слана може да обезсмисли положения труд. Затова трябва редовно да се следят метеорологичните прогнози. Има ли опасност от слани, обират се и всички добре развити зелени плодове. Те ще доузреят в касетки или други съдове, поставени на закрито. По растенията остават само дребните плодове. Ако опасността от слана се размине и отново се установи добро време, дрбните плодове доста наедряват, защото нямат конкуренти в изхранването. Все за нещо ще ги употребите.
Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни з...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Отглеждането на посадъчен материал от два пъти плододаващи през годината сортове малини не е както при обикновените, поради тяхната биологична разлика. Те образуват плодовете си върху зелени издънки в...
Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...