Наред с обикновените краставици, които всички ние познаваме, съществуват цяла група рядко срещани разновидности. Те биха представлявали интерес за любителите градинари.
Чайот е картофът на мексиканците
Чайот (мексиканска краставица) е многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови. Произхожда от Мексико, там се използва така, както у нас картофите. Всички части на растението могат да се ядат - големите, съдържащи нишесте клубени, незрелите плодове с тегло до 1 кг, семената в тях, а също младите филизи и листа.
Размножава се чрез семена и разсад, който се изнася на постоянно място, когато времето и почвата се затоплят достатъчно. Може да се размножава и вегетативно. За тази цел младите филизи се орязват до самия край на кореновата шийка, вкореняват се в пясък в саксийки и после се пресаждат на постоянно място.
Корените през зимата се покриват с оборски тор, дебел пласт слама или други материали.
Най-вкусни са младите плодове, които се прибират през десетина дни. Пържени, те напомнят тиквичките, а в солен и маринован вид - краставиците.
Красива стена прави ангурията
Ангурия (антилска краставица) има дълги 3-4 м пълзящи стъбла, с нарязани листа, наподобяващи на дините. Плодовете са цилиндрични, малки, с дължина около 8 см и диаметър 4 см, със средно тегло 30-50 г, покрити с меки, месести шипчета. По вкус напомнят обикновените краставици. Младите плодове се мариноват.
Ангурията може да се размножава от семена, предварително накиснати във вода със стайна температура. Но най-добре е първо да се произведе разсад в саксийки.
Изискванията и грижите са същите както при краставиците.
Ангурията се отглежда преди всичко за декоративни цели, защото образува красиви шпалири на слънчевите стени и на балконите. Растението цъфти обилно, а плодовете висят на дълги дръжки.
Трихозантата напомня змия
Трихозанта (змийска краставица) е едногодишно виещо се или пълзящо растение с дължина до 5 м, с пздеми листа и бели цветове. Ллодовете са цилиндрични, дебели 4-5 см и дълги 1,5 м. За храна варени се използват незрелите, зелени плодове с дължина до 10-15 см,
Малината е растение на умерено влажния климат. Отглеждането й за промишлено производство на плодове в засушливи райони с високи летни температури се избягва. Но и по тези места в дворовете малината се...
Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...
Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници. ...
Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дъ...