Градина » Непознатите краставици

 Непознатите краставици

Наред с обикновените краставици, които всички ние познаваме, съществуват цяла група рядко срещани разновидности. Те биха представлявали интерес за любителите градинари.

Чайот е картофът на мексиканците

Чайот (мексиканска краставица) е многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови. Произхожда от Мексико, там се използва така, както у нас картофите. Всички части на растението могат да се ядат - големите, съдържащи нишесте клубени, незрелите плодове с тегло до 1 кг, семената в тях, а също младите филизи и листа.
Размножава се чрез семена и разсад, който се изнася на постоянно място, когато времето и почвата се затоплят достатъчно. Може да се размножава и вегетативно. За тази цел младите филизи се орязват до самия край на кореновата шийка, вкореняват се в пясък в саксийки и после се пресаждат на постоянно място.
Корените през зимата се покриват с оборски тор, дебел пласт слама или други материали.
Най-вкусни са младите плодове, които се прибират през десетина дни. Пържени, те напомнят тиквичките, а в солен и маринован вид - краставиците.

Красива стена прави ангурията

Ангурия (антилска краставица) има дълги 3-4 м пълзящи стъбла, с нарязани листа, наподобяващи на дините. Плодовете са цилиндрични, малки, с дължина около 8 см и диаметър 4 см, със средно тегло 30-50 г, покрити с меки, месести шипчета. По вкус напомнят обикновените краставици. Младите плодове се мариноват.
Ангурията може да се размножава от семена, предварително накиснати във вода със стайна температура. Но най-добре е първо да се произведе разсад в саксийки.
Изискванията и грижите са същите както при краставиците.
Ангурията се отглежда преди всичко за декоративни цели, защото образува красиви шпалири на слънчевите стени и на балконите. Растението цъфти обилно, а плодовете висят на дълги дръжки.

Трихозантата напомня змия

Трихозанта (змийска краставица) е едногодишно виещо се или пълзящо растение с дължина до 5 м, с пздеми листа и бели цветове. Ллодовете са цилиндрични, дебели 4-5 см и дълги 1,5 м. За храна варени се използват незрелите, зелени плодове с дължина до 10-15 см,

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Имате ли алпийска ягода?

Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сл...

Какво представляват сидератите?

Един от най-добрите начини за подобряване плодородието на почвата е сидерацията - засяване на бързорастящи тревисти растения, зелената маса на които се закопава. Плътният посев на сидератите пречи на ...

Как се размножават клематисите?

Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клемат...

Саксийните цветя сменят квартирата си

Присаждането на саксийните цветя се налага, когато е образувана обилна коренова система, а саксията е малка; когато почвената смеска е неподходяща; при явни смущения в развитието или физиологични забо...

Начало