Градина » Грахът се бере преди да е узрял

 Грахът се бере преди да е узрял
Семената обаче трябва да са изпълнили чушката

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни.
Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта.
Беритбата се извършва в техническа зрелост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Това състояние преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Узряването на зърната зависи от бързото намаляване на захарите и разтворените азотни съединения и с увеличаването на нишестето и неразтворените азотни съединения.
Обикновено се правят 3-4 беритби през всеки 2-3 дни. При сортове, чиито чушки зреят едновременно, грахът може да се прибере наведнъж. Растенията се изскубват или окосяват и чушките се обират. От 100 кв. м се получават 80-120 кг зелени бобове. Бере се своевременно, когато бобовете са добре оформени, но зърната не са втвърдени. Трябва да се знае, че техническата зрелост на зърната трае 2-3 дни при ранните и средноранните сортове и 3-5 дни при късните.
Грахът запазва в голяма степен хранителните си качества при консервиране. Количеството на витамин В2 остава същото при замразяване, до 97% от витамин В, се запазва, губи се само 30% от витамин С.
След като го оберете, трябва да го оставите на хладно, при не повече от 2 градуса температура и при висока въздушна влажност - около 90%.
Грахът, който ще слагате в консерви, не бива да е престоял повече от 24 часа. Първо зърната се бланшират 2-3 минути в подсолена кипяща вода. После грахът се охлажда с вода и се пълнят бурканите. Залива се с горещ солен разтвор, който се прави, като на всеки литър вода се поставят 20 г сол. Ако зърната са по-дребни, се стерилизира 70 минути, а едрите - 90 минути.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цитрусите страдат от преовлажняване

Често любителите, които отглеждат цитрусови дръвчета в домовете си, се оплакват, че пъпките и листата окапват. Преовлажняването на почвата в съда е възможна причина за това. Обикновено лошо е направен...

Овошките също се филизят

В началото на вегетацията филизенето е полезна операция, която ще се отрази добре на овощните дървета. Тя се състои в премахването на излишните филизи още в началото на тяхното появяване. По този начи...

Фъстъците са готови за прибиране

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80%, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Т...

Кога да изнесем растенията на свеж въздух

През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате предвид с...

Начало