Градина » Грахът се бере преди да е узрял

 Грахът се бере преди да е узрял
Семената обаче трябва да са изпълнили чушката

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни.
Така че грах започва да се бере от юни в зависимост от сорта.
Беритбата се извършва в техническа зрелост, когато семената са изпълнили чушката и още не са се втвърдили. Това състояние преминава много бързо, често пъти за няколко дни, особено при сухо и горещо време. Узряването на зърната зависи от бързото намаляване на захарите и разтворените азотни съединения и с увеличаването на нишестето и неразтворените азотни съединения.
Обикновено се правят 3-4 беритби през всеки 2-3 дни. При сортове, чиито чушки зреят едновременно, грахът може да се прибере наведнъж. Растенията се изскубват или окосяват и чушките се обират. От 100 кв. м се получават 80-120 кг зелени бобове. Бере се своевременно, когато бобовете са добре оформени, но зърната не са втвърдени. Трябва да се знае, че техническата зрелост на зърната трае 2-3 дни при ранните и средноранните сортове и 3-5 дни при късните.
Грахът запазва в голяма степен хранителните си качества при консервиране. Количеството на витамин В2 остава същото при замразяване, до 97% от витамин В, се запазва, губи се само 30% от витамин С.
След като го оберете, трябва да го оставите на хладно, при не повече от 2 градуса температура и при висока въздушна влажност - около 90%.
Грахът, който ще слагате в консерви, не бива да е престоял повече от 24 часа. Първо зърната се бланшират 2-3 минути в подсолена кипяща вода. После грахът се охлажда с вода и се пълнят бурканите. Залива се с горещ солен разтвор, който се прави, като на всеки литър вода се поставят 20 г сол. Ако зърната са по-дребни, се стерилизира 70 минути, а едрите - 90 минути.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Палметите – дървета върху тел

Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждени...

Време е божурът да намери ново място

Разделянето на божурите е полезна градинарска практика. То ще ви осигури силни и здрави растения с обилен цъфтеж. Преди да изкопаете божурите, изрежете стеблата им почти до почвената повърхност. След ...

Смрадликата може да украси терасата ви

Смрадликата (Cotinus) от сорта Young Lady през цялото лято се украсява с разкошните си розово-червени съцветия. През есента на нейните клонки се появяват декоративни плодчета. Тя може да бъде добра ко...

Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...

Начало