Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждения, а короните бяха с близка до геометричната форма. Сега някои любители у нас проявяват интерес към този начин на отглеждане на овошките.
След засаждането на дръвчетата за 3-4 години чрез специална резитба се прави непрекъснат овощен плет. Неговата широчина при отделните видове в зависимост от използваните подложки достига 2 - 2,5 м, а височината се ограничава до 3,5 - 4 м. Овощарите сами избират каква да е палметата - едноетажни, двуетажни или триетажни плододаващи пояси със строго фиксирани ъгли на отклонение на клоните от вертикалното стъбло. По-късно се премина към формировки с наклонени или хоризонтално разположени клони, както и към т. нар. неправилна или свободна палмета.
За да се формира избраната корона се изисква висококвалифициран труд и сериозно познаване на биологическите особености на овощните видове и сортове.
Предимствата
• Резитбите за формиране са сведени до минимум, използва се също превиване, привързване и наклоняване на клоните. Така се постига правилно равновесие в избраната корона, добивите се увеличават и бързо нарастват.
• Огряването на дърветата е много по-добро, а плодовете се оцветяват по-интензивно в сравнение със закръглените корони.
• В един декар се засаждат повече овошки и се изгражда подпорна конструкция в промишлените насаждения. Единичните дръвчета се формират с помощта на дървени колове или телове, здраво закрепени в клоните и почвата.
• Листната маса и клоните се напръскват много по-добре, а разтворите проникват във всички части на короната.
• Значителна част от резитбите се извършват от земята, а за по-високите етажи се използват подвижни платформи или стълби.
• Почти половината от плодовете се берат от берачите от земята, а за по-високите етажи се използват допълнително стълби и платформи.
Преди повече от 15-20 години обаче палметните формировки бяха почти напълно изоставени и в нашата страна. Премина се към създаване на високоинтензивни насаждения, главно при ябълката и крушата чрез формирането на най-новата формировка стройно вретено, наречено още “Грузбек” с много по-гъсти разстояния на засаждане и по-малък разход на труда за формиране и отглеждане.
Палметната формировка обаче е интересна за градините на любителите, защото е красива и прави дворът интересен.
В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, ...
Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...
Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента,...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...