Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика да се предшества от резитба. След нея остава само онази част, която се покрива с пръст. Резитбата обаче следва да се извърши след окапването на листата, а през октомври голяма част от тях все още са зелени и снабдяват растенията с хранителни вещества. Когато окапят обаче, дъждовете са разкаляли почвата, така че никак не е подходяща за разравяне и натрупване върху лозичките. Изводът е един:
Няма смисъл да се чака края на листопада!
За резитбата от значение са само първите 2-3 пъпки в основата на лозовите пръчки. Тях предпазваме от измръзване. Нищо не пречи в хубав ден още в началото на октомври да ги покрием с почва, а резитбата да отложим за пролетта. Оттук нататък не ни интересува дали ще вали, дали ще е студено или ще си имаме друга работа. Останалите зелени и пожълтяващи листа по незагребаната част от пръчката ще продължат да си вършат работата, образувалите се в тях хранителни вещества ще се оттичат към корените и растенията ще навлязат в зимния период добре запасени. Напролет ще разровим пръста и ще изрежем пръчките на чепчета с по две очи (пъпки).
Впрочем така може да се постъпи не само с младите лози, но и със старите, които са формирани чашовидно в райони, където загребването е неотменна мярка.
Къпината е полухраст с едногодишни стъбла и многогодишни коренища. Има две групи - с изправено растящи стъбла и с пълзящи стъбла. Къпините се засаждат в предварително подготвена почва. Ако не сте на...
При преценяването на едно място дали е подходящо за създаване на сливова градина първоначално трябва да се ориентираме по наличността и състоянието на някои диви сливови овошки, които растат наблизо. ...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...
Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...