Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика да се предшества от резитба. След нея остава само онази част, която се покрива с пръст. Резитбата обаче следва да се извърши след окапването на листата, а през октомври голяма част от тях все още са зелени и снабдяват растенията с хранителни вещества. Когато окапят обаче, дъждовете са разкаляли почвата, така че никак не е подходяща за разравяне и натрупване върху лозичките. Изводът е един:
Няма смисъл да се чака края на листопада!
За резитбата от значение са само първите 2-3 пъпки в основата на лозовите пръчки. Тях предпазваме от измръзване. Нищо не пречи в хубав ден още в началото на октомври да ги покрием с почва, а резитбата да отложим за пролетта. Оттук нататък не ни интересува дали ще вали, дали ще е студено или ще си имаме друга работа. Останалите зелени и пожълтяващи листа по незагребаната част от пръчката ще продължат да си вършат работата, образувалите се в тях хранителни вещества ще се оттичат към корените и растенията ще навлязат в зимния период добре запасени. Напролет ще разровим пръста и ще изрежем пръчките на чепчета с по две очи (пъпки).
Впрочем така може да се постъпи не само с младите лози, но и със старите, които са формирани чашовидно в райони, където загребването е неотменна мярка.
Цветното зеле е много взискателно към мястото на което се отглежда. Подходящи са добре аерираните, дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи почви с неутрална или близка до нея почвена реакция. Карфиол...
Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) ...
Сеитбата на разсада за януарско засаждане на домати се прави 60-65 дни преди засаждането на постоянно място. Нормата е 2,0 - 2,5 г семена на кв.м (20-22 г на дка). За декар домати е необходима 9-10 кв...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...