Папаята (Carica papaya) представлява тревисто вечнозелено растение, достигащо височина при естествени условия около 1,5-6 м, в контейнер обаче е доста по-ниско. Стволът е единичен, не се вдървесинява, няма клонки, с чадъреста корона от големи нарязани листа, които растат по спирала. Листата са с диаметър до 60 см, разделени на 5-9 сегмента и растат на дълги дръжки. Те живеят по 4-6 месеца, след това опадат, затова възрастна папаята напомня палма. Мъжките цветове са събрани в големи метловидни съцветия с дължина 1,5 м, женските и двуполовите са единични, растат в пазвите на листата на къси дръжки директно на ствола. Те са бели, петлистни, восъчни, със слаб аромат. При благоприятни условия папаята може да цъфти и плододава непрекъснато през цялата година, особено обилно в горещите летни месеци.
Всички части на растението съдържат латекс, който може да предизвика алергични реакции при попадане върху кожата.
Позната и непозната
Папаята има интересна особеност. Растението може да има само мъжки, само женски или друполови цветове или и тези, и другите на едно растение, като с времето мъжкото растение може да стане женско и обратното. Мъжките растения са доста по дребни от женските, обикновено се садят по 2-3 екземпляра и при първия цъфтеж мъжките се отделят.
Папаята е един от най-лесните за отглеждане тропически плодове. Расте добре на пряко слънце или лека полусянка. Предпочита добре дренираната почва без застояване на вода. Топлолюбива, отрицателно реагира на резките понижения на температурата. В горещите летни месеци е желателно да я поливате обилно и да я торите. През зимата трябва да ограничите поливането, за да не загинат корените. Расте добре в контейнери, които през лятото се изнасят навън.
Плодовете й тежат до 9 кг
Плодовете растат директно на ствола на къси стебълца. Те са овални и по форма напомнят пъпеш. Размерът на плодовете е в широки граници – от 10 до 40 см, масата е от 0,5 до 7-9 кг в зависимост от сорта. От цъфтежа до пълното узряване на плодовете минават от 4 до 6 месеца. При узряването плодовете променят цвета си от зелен на жълт. Узрелите плодове са меки, покрити с тънка восъчна кожица. Най-вкусните от тях се получават през лятото. Плодовото месо е сладко, освежаващо, не съдържа влакна, цветът може да е от жълт до червен. Вкусът му прилича на пъпеш и кайсия. Средата на плода е запълнена от черни овални ядивни семена с размер 5-7 мм. В промишлени условия плодовете се събират в момента, когато те започват да пожълтяват, но са все още твърди. Дозряват за няколко дни при стайна температура, но са по-малко сладки. Зрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник 2-3 седмици.
Папаята се размножава чрез семена. Те трябва да се засеят веднага след събирането им.
При отглеждането на кактуси особено внимание трябва да се отдели на избора на подходящи саксии. Сухият въздух на жилищните помещения и ограниченото пространство с добра осветеност ни карат да избягвам...
Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят ...
Дори и малките на пръв поглед може да имат неприятни последици. Преди всичко това че може да се засажда и напролет не бива да е основание за отлагане. Пролетното засаждане нека да е резервният ви вари...
Благоприятните условия за засаждане на ранното зеле на открито настъпват от средата на март. Изберете му защитена от северните ветрове и място в градината. Дълбоко обработена и наторена още през есент...