Борагото (Borago), известно още като краставична трева, се отглежда предимно в Западна Европа като зеленчуково (младите листа на растението се използват за салата), медоносно и декоративно растение. Растението се среща в диво състояние в много региони на Европа и Азия. Прекрасно расте и дава реколта в стайни условия.
Краставичната трева е двугодишно растение, което се култивира като зеленчук. От древни времена тя е източник на бодрост и здраве. Съдържа витамин С, каротин, ябълчна и лимонова киселина, дъбилни вещества, калций.
За храна се използват младите ранни листа на това растение. То има лечебни свойства и се използват широко в народната медицина. Листата имат свеж вкус на краставица и се използват за приготвяне на салати и като подправка на месни и рибни ястия.
Отглеждане в домашни условия
Растението е двугодишно, но култивирано се отглежда като едногодишно. Стъблата на борагото са месести, в стайни условия достигат 30-70 см височина. Листата са сочни, елипсовидни. Цветовете са едри, сини, събрани в метловидни съцветия, в края на цъфтежа те придобиват розова окраска. Семената са дребни.
Разположете краставичната трева на светъл прозорец. Растението не се бои и от полусянка. В горещото време, ако не предпазвате борагото от преките слънчеви лъчи, листата бързо ще загрубеят и ще се появят цветоноси. В стайни условия можете да получавате зелени листа през цялата година. Затова засявайте семената през 15-20 дни.
Подходяща е богата почва
Най-добрият субстрат за борагото е почвата, богата на хумус. Препоръчва се да използвате субстрат от градинска почва, хумус, едрозърнест пясък в съотношение 1:1:0,5. За по-добро развитие използвайте течен тор за подхранване.
Готовият субстрат се изсипва в саксия или малко сандъче и се поставя на прозореца или остъклената веранда. Посевът се прави на бразди на разстояние 5-6 см една от друга и 4-5 см в реда. Семената се сеят на дълбочина 1,5-2 см. След посева растенията ще се появят на 5-6 ден.
Поливането на борагото, особено през зимата, трябва да е умерено. За по-добър растеж и развитие 2 пъти в месеца подхранвайте с течен тор.
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...
Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се зася...
Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...