Градина » Времето на гроздобера

 Времето на гроздобера

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Различните сортове също не могат да се оберат заедно.
При физиологическата зрялост количеството на захарите достига максимума си. Зърната добиват характерното за сорта оцветяване, стават меки и лесно се ронят. Ципите и семките също лесно се отделят. Киселините и особено ябълковата, намаляват. Появява се и характерният за сорта аромат. Количеството на минералните вещества се увеличава, а дъбилните са минимални.

Как се движат захарите

Най-важно е да се проследи зреенето на гроздето, т.е. увеличаването на захарите. За целта през 4-5 дни от плода се вземат проби. Само така винарят ще е сигурен, че е дошъл точният момент.
Гроздето от различните сортове не узрява едновременно, затова се взимат проби от всеки сорт. Задължително обаче гроздовете се откъсват от различните части на лозето и от различни височини на главините.
Взетата средна проба се смачква много добре. Сокът се прецежда през гъста цедка или памучен плат (марля). Налива се в сух цилиндър, за предпочитане стъклен. Но много внимателно, за да не се образува пяна, тя би затруднила измерването. За-харността в гроздовата мъст (сок, шира) се определя с уреди ареометри (захаромери, мъстомери) и се основава на установяване на относителното тегло (плътността). Когато мъстта е по-захарна, ареометьрът потъва по-малко. У нас като официален е приет ареометърът Дю-жарден - стъклен прибор, състоящ се от тяло и шийка. В тялото е поставен термометър, а в долния край - тежест (живак или сачми) за уравновесяване. В скалата, разположена в шийката, има деления от горе на долу от 1,000 до 1,130.

Уредът мери точно при 20 градуса

През последните години у нас се появиха захаромери за домашно ползване, които практически са по-удобни за работа. При тях отчитането е лесно и бързо, особено ако температурата е около 20°С. Ако има отклонение, корекцията е незначителна. Тогава всеки температурен градус се умножава по 0,2. Полученото произведение се изважда от отчетената захарност при температура, по-ниска от 20°С, и се прибавя при температура над 20°С. Примерно, ако температурата е 22°С, а показанията на шийката 24. Тогава разликата от 2 градуса се умножава по 0,2 и полученото производно от 0,4 се прибавя към 24, или фактически захарността е 24.4 %. При промишлени винарски условия успоредно със захарта по химически път се определят и киселините, което е трудно приложимо при домашни условия.

За бели и червени вина е различно

Захарното съдържание на мъстта за червени вина трябва да е 22-24 %, а титруемите киселини - 5-6,5 г/дм3. За белите захарността да е около 20 % и титруемите киселини 6,5-7 г/дм3 Ако сме решили да си правим домашен коняк, е необходимо грозде с по-малка захарност - 16-18 %.

След дъжд изчакайте два-три дни

Гроздето се прибира в сухо време, след като се вдигне росата. Ако е валяло, се изчаква да се изпарят водните капки от зърната и листата. Падне ли по-обилен дъжд, бере се след 2-3 дни, за да може гроздето да възстанови отчасти първоначалната си захарност. За предпочитане е гроздоберът да е сутрин и привечер, когато е по-хладно. Набраното грозде не бива да се оставя под преките слънчеви лъчи.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Какво значи рН?

Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...

Гъста подземна мрежа оплита съвлакът

Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упори...

Зелето се засажда в края на май

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на м...

Начало