Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм.
Сернистата киселина е една от формите на серния двуокис (SO2). Използва се от древността основно за опушване на помещенията и бъчвите. По-късно винарската наука създава другите форми на серния двуокис, които са лесно приложими в практиката.
Серният двуокис е безцветен газ, със задушлива и остра миризма, по-тежък е от въздуха, не гори и не поддържа горенето. Прекали ли се с вдишването на по-големи количества, дразни дихателните органи и предизвиква леко главоболие.
В какво се състои ролята на серния двуокис във винарството. Прибавен в гроздовата мъст за бели вина или в гроздовата каша за червени, серният двуокис осигурява провеждането на ферментацията от културните винени дрожди. Те от единица захар произвеждат по-големи количества алкохол и вината стават по-силни. Серният двуокис запазва от окисление багрилната материя на червените вина и придобиват приятен рубиненочервен цвят. Запазва се от окисление и общата киселинност на вината, понеже се предотвратява разлагането на ябълчната киселина. Напитката се запазва от болести. Спомага за по-бързото забистряне на вината, понеже се пресичат белтъчните и пектинови вещества в мъста и готовите мина.
Газообразната форма на серния двуокис се получава при изгаряне на сяра или на серни ленти. Така се дезинфекцита избеното помещение, а бъчвите се предпазват от вкисване и плесенясване.
Сернистата киселина е течност, която се получава при насищане на вода със серен двуокис. В домашни условия това не може да се направи, понеже серният двуокис се съхранява като сгъстен газ в стоманени бутилки. Сернистата киселина е най-често 6-процентова, което означава, че в 1 литър готова серниста киселина има 60 г серен двуокис.
Серниста киселина се продава в агроаптеките. Бистрата безцветна течност е с остра задушлива миризма. Съхранява се в добре затворени стъклени съдове.
Най-често употребяваните дози
* На здраво грозде се прибавя по 1 г серниста киселина на литър гроздова мъст (шира) или плодова каша. Същото важи и когато преработваме плодове. Преди първото претакане на вината се прибавя същото количество серниста киселина. Ако виното е заболяло дозата се увеличава на 2 г за литър.
* За дезинфекция на бутилките, в които ще наливаме вино за по-късна консумация, се използва сернистата киселина, разредена с вода до 4-5 пъти. Същото разреждане се прави, когато дезинфекцираме тапите на бъчвите, за да не се явяват по тях оцетните мушички, които пренасят оцетно-киселите бактерии.
Калиев метабисулфит почти не се използва
Това е твърдата форма на серния двуокис. Обикновено е бял зърнест прах, може да е и на кристали. Има също остра и задушлива миризма. Съдържа 50 % серен двуокис или в 10 г от него се съдържат 5 г серен двуокис. Разтваря се лесно в гореща вода, по-трудно в мъст (шира). Оставен на открито, бързо изветрява, което налага да се съхранява в добре затворени стъклени съдове. Използването на калиевия метабисулфит вече почти напълно се измести от сернистата киселина. При съхранението на гроздовите джибри и плодови каши по сухия начин се поръсва по горният пласт, преди замазването на материалите.
Не е вредна за човешкия организъм
Медицината е категорична, че умерените дози серниста киселина (серен двуокис) нямат отрицателно влияние върху човешкия организъм. Доказано е, че чрез храната човек приема всеки ден десет пъти повече сяра, отколкото има в една бутилка вино и че сярата е свойствено за човешкия организъм вещество.
Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...
На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...
Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...
Много от болестите по зеленчуците се пренасят от мястото, на което се отглеждат, в помещенията, където се съхраняват. Някои от тях външно трудно се забелязват, но при определени условия атакуват зелен...