Градина » Подгответе мястото за новото лозе

 Подгответе мястото за новото лозе

Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обработи мястото.
За да стане дълбока кореновата система на лозата, тя трябва да се засади на дълбоко риголвана почва (50-70 см). Главините ще се развиват равномерно във всички участъци, ако предварително мястото се нивелира, дренира и се направи предпосадъчно запасяващо торене с органични, органо-минерални или минерални торове (фосфор и калий). След това се риголва - обикновено от август до октомври, на дълбочина 50-70 см. Риголването трябва да приключи най-малко 2 месеца преди засаждането. Така почвата ще се слегне и ше поеме максимално количество влага от зимните валежи. При малки площи е възможно да се обръща и ръчно.

Точното място

При недостиг на светлина лозите имат сравнително тънки леторасти с удължени бледозелени междувъзлия, с пъпки без зачатъчни съцветия. На добре огрявани места и с повече слънчеви дни през годината гроздето натрупва повече захари и е по-богато на ароматни и багрилни вещества. В нашата страна светлината е достатъчна за развитието на лози, но въпреки това не бива да бъдат засаждани на недостатъчно осветени места.
Лозата може да се отглежда върху места с най-разнообразни почви. С нея дори упешно се оползотворяват сравнително по-бедни хълмисти терени, където другите култури по-слабо виреят. Лозата не харесва само заблатени, тежки и силно сбити почви..Все пак трябва да знаете, че за нея най-добри са дълбоките, рохкави, бързо затоплящи се почви. Подходящи са леките песъчливи и чакълести.

Предварително и задължително

Преди да започнете подготовката на мястото за ново лозе, поръчайте на специалисти да направят проучване на района. Те ще преценят климата - общата и активната температура, средната на най-топлия месец, продължителността на вегетационния период, екстремните температури и тяхната цикличност, валежите. Ще анализират също почвата и подпочвата, какьв е механичният състав, обемната плътност, водният дренаж, реакцията на почвата, съдържанието на хумус, азот, фосфор и калий, хлорозиращата сила. Имат значение и формата, наклонът и експозицията на терена, надморската височина, подпочвените води, вредните вещества. Едва след всичко това се определя направлението на производство за червени или бели трапезни вина. Избира се сортовият състав, както и подложките. Лозята могат да се засаждат на равнинен или на наклонен терен с различно изложение в зависимост от това за какво ще се използва гроздето. При всички случаи се знае, че то ще е с по-високо качество на подходящо подбрани наклонени, а не на равнинни места.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изгонете осите от асмата

Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с я...

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Вирус напада домати, пипер, патладжан

Столбурът е една от най-опасните болести по доматите, пипера, патладжана и картофа. Преносител е цикадката Hyalesthes obsoletus, чиято най-голяма плътност е през юли. Храни се с културни и диви растен...

Фъстъците са готови за прибиране

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80%, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Т...

Начало