Градина » Фъстъците са готови за прибиране

 Фъстъците са готови за прибиране

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80%, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Този период обикновено настъпва в края на септември. При сорта Орфей узряването не може да се установи по окраската на семената, която е светла. Най-сигурният начин да се установи дали семената вече са зрели е, когато с джобно ножче се изстърже кожичката на плода. При узрелите плодове и семена след премахването й се показва тъмнокафява до напълно черна окраска на долния пласт, която при ранните сортове прониква и във вътрешната част на черупката под формата на черни точки или петна. Други признаци, по които може да се установи дали семената са узрели е лесното откъсване на плодовете от дръжките и повяхване и пожълтяване на листната маса.
Подрязаните растения се изваждат от почвата, изтръскват се от пръстта и се събират в редове с изправени нагоре плодове, за да се сушат на полето. Трябва да се има предвид, че от качеството на подреждането на растенията в редовете зависи в много голяма степен добивът и качеството на продукцията. При плътното подреждане на растенията в редовете, когато те не са изправени добре и плодовете им лежат върху почвената повърхност, няма достатъчно добра вентилация. Сушенето се удължава и изсъхват само огряваните от слънцето и духани от вятъра плодове. Във вътрешната част на редицата растенията и плодовете остават влажни, и най-често мухлясват.
Когато вършитбата ще се извърши с комбайн, високата влага в растенията и плодовете е причина овършаването да става трудно, с много загуби и натрошена ядка. За да се подсушат отново растенията и плодовете, преди вършитбата се налага редиците да се обръщат повторно, при което узрелите и сухите плодове падат на земята. Това изисква допълнителни разходи по обръщането на редовете и ръчното събиране на плодовете от земята, с което се оскъпява продукцията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Тествайте виното преди да претакате

Мнозина винари считат, че с преферментирането са си свършили работата. Точно тогава започват грижите за него, за правилното му бъдещо развитие. Първо винарят трябва да определи диагнозата му. Огледайт...

Съвлак тормози лозя и овошки

Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упори...

Паламидата се събужда през февруари

Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...

Хелиотропът ще парфюмира градината

Хелиотропът (Heliotropium) е популярно растение, всеобщ любимец на градинските майстори, които често го използват за декориране на паркове и дворове. Наричат го още “черешов пай” заради изключително с...

Начало