Градина » Лятна резитба на прасковата

 Лятна резитба на прасковата

Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране.
Филизенето се извършва още в началото на развитие на филизите. Премахват се всички нежелани леторастчета по скелетните клони. На смесените клончета, които имат растежни пъпки и плодчета, най-низко разположените филизчета се запазват. От тях ще изберете при зимната резитба клонка, която да замести старата, дала вече плод и подлежаща на изрязване. По дължината на клонката се премахват филизите, в основата на които няма плод.
Пензирането представлява премахване на растежните връхчета на запазените филизи. По смесените клончета се пензират филизчетата, в основата на които има плодове. Това се прави, когато се развият 7-8 листа, като се прещипват с пръсти така, че да останат 3-4.
Силните леторасти по скелетните клони и скелетните разклонения се пензират щом достигнат 30-40 см дължина. Когато оставените в основата на смесените клонки филиз достигнат 35-40 см, те също се пензират.
С тези манипулации хем ще помогнете на дръвчето да направи едри и сочни плодове, хем ще си спестите затруднения по време на зимната резитба.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Защо се извършва колцуване на лозите?

Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движен...

Синята китка съсипва доматите

Синята китка е много упорит коренов плевел. По доматите паразитират тютюневата синя китка (Оrobanche ramosa) и по рядко слънчогледовата синя китка (Оrobanche cumana). Разликата между двата вида е във ...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало