Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране.
Филизенето се извършва още в началото на развитие на филизите. Премахват се всички нежелани леторастчета по скелетните клони. На смесените клончета, които имат растежни пъпки и плодчета, най-низко разположените филизчета се запазват. От тях ще изберете при зимната резитба клонка, която да замести старата, дала вече плод и подлежаща на изрязване. По дължината на клонката се премахват филизите, в основата на които няма плод.
Пензирането представлява премахване на растежните връхчета на запазените филизи. По смесените клончета се пензират филизчетата, в основата на които има плодове. Това се прави, когато се развият 7-8 листа, като се прещипват с пръсти така, че да останат 3-4.
Силните леторасти по скелетните клони и скелетните разклонения се пензират щом достигнат 30-40 см дължина. Когато оставените в основата на смесените клонки филиз достигнат 35-40 см, те също се пензират.
С тези манипулации хем ще помогнете на дръвчето да направи едри и сочни плодове, хем ще си спестите затруднения по време на зимната резитба.
Резитбата е едно от най-специфичните и най-трудно за провеждане мероприятия, особено от любителите овощари. Когато своевременно и правилно се извършва, то може да окаже силно положително влияние върху...
Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената се зас...
За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата,...
Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва ...