Градина » Сега се сее зелето, което пълни кацата

 Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за качествено кисело зеле. Устойчив е на мана и на висока температура. Лико-ришко бяло става за киселото зеле, което е с отлични качества и голяма трайност. Енергия F е хибриден сорт, който дава много висок добив - 9000 кг от декар. Пазарджишко подобрено е с виолетово прошарване. Пазарджик 13, Искър, Средец, Син капак, Топаз е червено зеле за салати.
Местните български сортове са с висока родовитост, с едри, плътни, плоскокръгли до кръгли зелки с отлични вкусови и кухненски качества, но са слабо устойчиви на мана. Затова пък са с по-голяма устойчивост на суша в сравнение с европейските сортове. Сега у нас се внедряват някои холандски хибридни сортове за съхраняване в прясно състояние.
Късното зеле се сее на открити лехи, предварително полети, добре наторени с оборски тор, с 4-5 г семена на кв. м. Разсажда се след 30-40 дни - обикновено през втората половина на юли, а реколтата се прибира през октомври-ноември.
При отглеждането на разсада внимавайте да не се нападне от опасните болести и неприятели - мана, сухо стъблено гниене, зелева муха и др., които след засаждането му на постоянно място може да унищожат културата напълно. Необходимо е да се предотврати появата и разпространението им и да се произведе здрав и качествен разсад. Преди засаждането на постоянно място прегледайте и отстранете всички растения, които показват признаци на заболяване.
Изхвърлете и всички недоразвити стръкове.

Савойското е чудесно прясно или сушено

Савойското зеле, известно още като къдраво зеле, започва да се отглежда сравнително отскоро в Западното Средноморие. По-късно се разпространява главно в Западна Европа, особено във Франция. Характерна е мехуронакъдрената повърхност на листата. Те имат тревистозелена или синкаво-зелена, при някои сортове жълтеникава окраска, със слаб восъчен налеп. Образува овални, конусовидни или плоски зелки, по-малки и по-рехави от тези на главестото зеле. Те са богати на витамин С (до 78 мг %). Консумират се пресни или изсушени. Не се използват за приготвяне на кисело зеле и за съхраняване.
Савойското зеле е сравнително влаголюбиво и устойчиво на ниски температури. Отглежда се както главестото зеле. Най-добре вирее върху глинести и торфени почви. Реагира добре на органично торене, на калий, азот и фосфор. Най-добре е да се засажда след бобови култури, картофи, краставици, лук, цвекло или домати. Не трябва да е на същото място, на което са отглеждани зелеви култури по-рано от 5 години.
При различните сортове и хибриди може да получите реколта от юли до октомври.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Оберете ремонтантните малини

Беритбата на плодовете от ремонтантните малинови сортове (Люлин и Херитидж) обикновено започва към 15-20 август, в по-топлите или по-прохладните райони –около една седмица по-рано или по-късно. Растен...

Асмата в двора не е само за красота

Много красота и уют създава асмата в двора. А когато увиснат кехлибарените гроздове, идва и надеждата за вкусен плод, а защо не и приятно питие. Но всичките надежди ще отидат напразно, ако гледате на ...

Как да отгледате супер ран патладжан

Ако имате полиетиленова оранжерия, може да опитате. За този начин на отглеждане благоприятният срок за засяването на разсада е началото на втората десетдневка на януари за най-южните райони на странат...

Жив плет от мирикария

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

Начало