Ако искате напролет да имате много ранни салати, опитайте те се да ги отгледате като предзимна култура. Това е възможно благодарение на тяхната студоустойчивост. Добре вкоренени до настъпването на студовете, те издържат доста ниски температури през зимата, особено когато са защитени от снежната покривка. Ако през февруари се покрият с полиетиленов тунел, възстановяват развитието си и дават ранна продукция.
Предзимните салати се отглеждат чрез предварително произведен разсад. Благоприятното време за сеитбата му е втората половина на септември. Подходящи сортове са Черна маруля, Жълта гюмюрджинска, Майски цар и др.
Разсадът се отглежда на открити лехи. Подбира се слънчево място, защитено от ветровете и с известен наклон. Обикновено лехата се подготвя, като с обработката в почвата се внасят по 4-5 кг на квадратен метър прегорял оборски тор. За да се размеси торът добре и почвата да се наситни, се налагат няколко прекопавания. Лехата може да се оформи и от торопочвена смес в съотношение 1:1 върху избрания терен. Най-важното е да е висока и равна, с малък наклон, за да не задържа на повърхността си вода от валежи или от поливките.
Разсадът не се пикира и затова растенията трябва да имат достатъчно площ за развитието си, т. е. да са малко по-рядко. Това ще постигнете, като засеете семената на редове. Подходящото разстояние между редовете е 4-5 сантиметра. Ако нямате многоредов маркир, редовете може да отбележите с помощта на пръчка. След като положите семената по редовете, покрийте лехата с 0,5-1 см дебел пласт торопочвена смес. Това е дълбочината на сеитбата. Полейте с фин разпръсквач, за да не разместите семената и покривния пласт.
Грижите за разсада се заключват главно в поливане и плевене. През втората половина на октомври растенията ще бъдат готови. Не закъснявайте със засаждането им, за да могат да се вкоренят добре до настъпването на студовете.
Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така. В послед...
Кукурякът вече разцъфтя. Освен че е едно от първите цветя, предвестници на пролетта, той е и много полезен за всеки градинар. Не само ще украсява стаята, но и може да го използвате срещу някои неприят...
Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...
Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...