Градина » Ранните салати се засяват септември

 Ранните салати се засяват септември

Ако искате напролет да имате много ранни салати, опитайте те се да ги отгледате като предзимна култура. Това е възможно благодарение на тяхната студоустойчивост. Добре вкоренени до настъпването на студовете, те издържат доста ниски температури през зимата, особено когато са защитени от снежната покривка. Ако през февруари се покрият с полиетиленов тунел, възстановяват развитието си и дават ранна продукция.
Предзимните салати се отглеждат чрез предварително произведен разсад. Благоприятното време за сеитбата му е втората половина на септември. Подходящи сортове са Черна маруля, Жълта гюмюрджинска, Майски цар и др.
Разсадът се отглежда на открити лехи. Подбира се слънчево място, защитено от ветровете и с известен наклон. Обикновено лехата се подготвя, като с обработката в почвата се внасят по 4-5 кг на квадратен метър прегорял оборски тор. За да се размеси торът добре и почвата да се наситни, се налагат няколко прекопавания. Лехата може да се оформи и от торопочвена смес в съотношение 1:1 върху избрания терен. Най-важното е да е висока и равна, с малък наклон, за да не задържа на повърхността си вода от валежи или от поливките.
Разсадът не се пикира и затова растенията трябва да имат достатъчно площ за развитието си, т. е. да са малко по-рядко. Това ще постигнете, като засеете семената на редове. Подходящото разстояние между редовете е 4-5 сантиметра. Ако нямате многоредов маркир, редовете може да отбележите с помощта на пръчка. След като положите семената по редовете, покрийте лехата с 0,5-1 см дебел пласт торопочвена смес. Това е дълбочината на сеитбата. Полейте с фин разпръсквач, за да не разместите семената и покривния пласт.
Грижите за разсада се заключват главно в поливане и плевене. През втората половина на октомври растенията ще бъдат готови. Не закъснявайте със засаждането им, за да могат да се вкоренят добре до настъпването на студовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дюлите доузряват в северни помещения

Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така. В послед...

Кукуряк мори листните въшки

Кукурякът вече разцъфтя. Освен че е едно от първите цветя, предвестници на пролетта, той е и много полезен за всеки градинар. Не само ще украсява стаята, но и може да го използвате срещу някои неприят...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Запасете се с шипки

Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...

Начало