Градина » Изсушете си чушки и домати

 Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за да може да се проветрява вътрешността й. Нанизаните пиперки се окачват на открито място на слънце или сянка. Мястото трябва да е проветриво и низата да не се допира до стената или друга повърхност. По същия начин се изсушават и малки чушки, те обаче се нанизват през средата. Широките пиперки се сушат, след като се махнат дръжката и семето, връвта минава съмо през средата. Те се използват за пълнене.

Как да приготвите доматите

Можете да сушите и домати. Избират се добре узрели и червени, средно големи плодове. Измиват се и се нарязват на две или на четири, но без да се отделят докрай, за да останат само разтворени. Нареждат се с разреза нагоре върху плосък съд – тава или дъска, застлани с хартия. Поставят се на слънце и съхнат през целия ден. След като слънцето залезе или се заоблачи, доматите се прибират, за да не се овлажнят от роса или дъжд. На следващия ден отново се изнасят. И така, докато напълно изсъхнат.
Изсушените домати са еластични, в тях не се чувства влага, не се чупят при стискане в шепа и не се залепват на топка. Прибират се в торба от памучна материя и се окачват на проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засадете патладжана

От средата на май започва засаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазе...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Малината лесно прихваща рак

Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в к...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Начало