Градина » Захващайте се с оранжерийните краставици

 Захващайте се с оранжерийните краставици

В стоманено-стьклени оранжерии краставици може да се отглеждат почти през цялата година. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след това. Берат се от края на декември до края на юни. Средните добиви са между 2,5-3 т от 100 кв. м. Основният недостатък е, че вегетацията протича през най-студените месеци и е най-висок разходът за отопление. Но пък зеленчукът по това време е и най-скъп. Ако засеете семената около 20-25 ноември, ще засаждате растенията в края на декември и началото на януари. Вегетацията ще приключи в края на юни.
Средно от 100 кв. м се получават 2-2,5 т. В този случай се харчи по-малко за отопление. През последните години се сее и по-късно - около 20 януари, разсадът е готов в края на февруари. Вегетацията продължава до средата на юли, средно от 100 кв. м се получават 1,6 до 2 тона.

В почва или в минерални субстрати

Приготвят се торопочвени смеси - добре разложен оборски тор и структурна средно тежка почва в съотношение 2:1. Добре е тази смес да се обеззарази. Освен нея може да се използват минерални субстрати (перлит, верникулит) и др. Първо обаче семената се накисват в 10% разтвор на перхидрол за 20 мин. След това се промиват в течаща вода за 20 мин и се просушават. Засяват се в щайги или сандъчета с торопочвена смес, в редове на разстояние 5 х 4 см. Накрая се покрива с 1-1,5 см от същата смес, уплътнява се леко.

Никнат при 25-27 градуса

Най-подходящата температура за поникване на семената е 25-27°С. След това топлината се намалява на 20-21°С. Въздушната температура през деня в слънчево време трябва да се поддържа в рамките на 20-25°С, в облачни дни - 18-20°С, а през нощта да е 16-18°С.
Във фаза котиледони растенията се пикират в пластмасови саксийки, напълнени с торо-почвена смес. Те се нареждат върху полиетиленово фолио, то изолира растенията от почвата. След пикирането се полива с хладка вода. 22-25°С в слънчеви дни и 18-20°С в облачни дни и през нощта трябва да е въздушната температура след прихващане на растенията. Почвената да е около 20°С.
Наличието на по-голяма отоплителна площ в оранжерията дава възможност семената да се засяват направо в саксийки по две. След поява на първи същински лист по-слабото растение се отрязва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Растителна защита с природни средства

Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други притежават инсектицидни,акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употреб...

Безплатен разсад

Внимателно подстриганият чимшир изглежда чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чимшира. Т...

Каменното цвете зимува на хладно

Каменното цвете или глоксинията е клубеново растение с нежни копринени листа и камбанковидни цветове с разнообразна окраска. То е сред най-известните стайни цъфтящи култури. Копринените цветове достиг...

Край доматите сложете зелки

Когато площта е малка, а искаме да отгледаме повече и различни зеленчуци, трябва да знаем къде точно дати настаним. Зеленчуците имат различен растеж и вегетационен период, както и своеобразни изискван...

Начало