Градина » Как се прави градинска почвата на вилата

 Как се прави градинска почвата на вилата

Вилите по-често се строят на терени с бедни почви, отколкото в богати равнини. Но с усвояването на имота възниква и желанието да цъфтят в двора разни цветя, да виреят зеленчуци. Как да стане това обаче, когато почвеният пласт е някъде около десетина сантиметра дебел, а няма зеленчуков вид, който да не изисква поне 30 сантиметров плодороден пласт.
И непосветеният в градинарството ще потърси решението в богатото торене с оборски тор. Прав ще е. Но освен оборски тор, със същия успех може да използва и угнилите растителни и животински остатъци, известни като компост. Това е висококачествен органичен тор.
Първата работа при усвояването на вилния терен е да се почисти от храсти, едри камъни и от остатъците строителни материали. Едва тогава се пристъпва към прякото подобряване на почвата. Органичният тор се вкарва в почвата чрез обработката й. Не е желателно веднага да се пристъпи към обработка на 30 и повече сантиметра дълбочина. Пластът почва, създаден от природата се уголемява постепенно с по няколко сантиметра на година, за да не се изнася на повърхността много пръст от неплодородния долен пласт. Така за няколко години почвата се облагородява напълно. Разбира се през този период се отглеждат и зеленчуци, от които се получават все по-добри и по-добри резултати.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Вкоренете си листо от дебелец

Дебелецът (Crassula) е едно от най-разпространените стайни растения, което е известно и като дървото на парите или живота. Размножава се чрез резници, но може да се получи ново растение и от лист. Пре...

Как да си отгледате незабравка

Най-добрият начин е да си подготвите предварително разсад. Подходящия момент за сеитбата на семената е през юли. Засяват се на открито. Пригответе лехата, като я обогатите с прегорял оборски тор. На е...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Осигурете си пресен чесън за зимата

Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите ...

Начало