Градина » Ранни зеленчуци без оранжерия!

 Ранни зеленчуци без оранжерия!

Ако искате да си произведете разсад или ран зеленчук в малки количества, а нямате парник или оранжерия, има решение. Съществува елементарен начин да си направите прости култивационни съоръжения, използван още от старите градинари. Става дума за топлите лехи, бразди, ямички и купчинки. В тях почвата допълнително се загрява със затоплен оборски тор. Така растенията ще бъдат запазени от сланите и ниските температури. Отгоре се покрива с рогозка, мулчирана хартия или други материали. Ще се повиши и температурата на приземния въздушен слой край растенията и около корените, малък е рискът от слана. Използвате ли тези прости култивационни съоръжения, ще имате зеленчук 2-3 седмици по-рано, отколкото ако изчакате времето да се затопли и тогава да сеете навън.
Голямо значение има изборът на мястото. Теренът обезателно трябва да е защитен от ветровете, да не е високо нивото на подпочвената вода, почвата да е рохкава, добре снабдена с хранителни вещества.

В лехи

се отглеждат късни разсади и се пикират топлолюбиви растения (домати, пипер, патладжан и др.). Може да настаните и по-студоустойчиви. За топлата леха се изкопава трап, широк 1,20 м и дълбок 30-40 см. Дължината е според потребностите. Трапът се напълва с топъл оборски тор и се покрива с почвен пласт, дебел 15-25 см. Върху лехата през нощта се поставят парникови рамки, рогозки или други материали.

В бразди

се отглеждат домати, дини, краставици. Мястото се набраздява на 80 см или повече (зависи каква култура ще се отглежда). В браздите се поставя загрят оборски тор, който се покрива с почва.

В гнезда

се отглеждат предимно краставици и готварски тиквички. На определеното място, най-добре да е оградено със защитна преграда, се изкопават дупки, дълбоки 40-50 см. Те се зареждат със загрят тор (25-30 см) и почва (10-12 см). Топлите гнезда се покриват със стъкла, а през нощта - с парчета от рогозки или други материали.

Автор: Донка ПЕТКОВА

Представяме Ви:

Ароматната майорана е подправка и лек

Билката се чувства добре на слънчево място и завет Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и с...

Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...

Летни грижи за пипера

Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...

Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението ...

Начало