Дойде време за летния пипер
Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяват през март. Отложи ли се за април, пиперът ще е късен. Благоприятният момент настъпва още в началото на март в южните райони на страната и придвижвайки се на север през втората половина на месеца прехвърля и Балкана.
Разсадът се отглежда в пластмасови тунели, изградени в пластмасови оранжерии. Може и без оранжерия, но при всички случаи трябва да се предвиди двойно покритие. Освен това носещата конструкция (дъгите) на тунела трябва да е и достатъчно здрава, за да понесе товара на платнище в случай на по-сериозни нощни студове.
Правилното отглеждане на този разсад преминава през два етапа – сеитба на гъст разсад и пикирането му на разстояние 8 на 8 или 10 на 10 см. Разбира се, може да се пикира в саксийки или други подходящи съдове. Мнозина обаче спестяват пикирането, поради което се получават много растения с понижени качества – тънки, дълги и нежни стъбла. Ако и вие искате да спестите пикирането, засейте семената рядко. Това няма да постигнете чрез разпръсната сеитба. Засявайте в редове на разстояние 5 см един от друг. Семената на пипера са сравнително едри и няма да ви е трудно да ги разположите едно по едно и по-рядко в реда. Няма да ви отнеме и много време. В края на краищата ще отглеждате разсад не за стотици декари, а само 10-20 кв. метра, нека да са 100. За 100 кв. м стига само 1 кв. метър разсад, а на 1 кв. метър се засяват десетина грама семена.
Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА