Градина » Арпаджикът е готов за вадене

 Арпаджикът е готов за вадене

В края на юли или началото на август, ако забележите, че лехата, в която отглеждате арпаджик, започва да жълтее, не се страхувайте, че е нападнат от болест. Това показва, че вегетацията на арпаджика е приключила. Отначало се наблюдава жълтеене на върховете на листата, а в последствие и цялата надземна маса се обагря така и засъхва. Растенията полягат, което показва, че арпаджикът вече е узрял и встъпва в състояние на покой. Ако по края на лехата има все още зелени растения, то те трябва да бъдат прибрани по-късно. Много добра е практиката, при която преди да се извадят луковичките, да се почисти изсъхналата листна маса.
Реколтата се прибира, като се изскубват растенията или се подкопават леко. Изваденият арпаджик се разстила на тънък пласт на сухо място, за да просъхне. С прибирането на луковичките не трябва да се закъснява, защото може да завали и да поникне.
Добре просушеният арпаджик се почиства от сухите листа, почвата и другите примеси останали при изваждането му и се сортира в три фракции: дребен - луковичките, на който са с диаметър до 0,8 см; среден - с диаметър от 0,9 до 2,2 см и едър - с диаметър над 2-3 см. Най-дребният арпаджик почти не се използва за посадъчен материал, а едрият – над 3 см, познат в практиката като попска се ползва предимно за получаване на лук за пера.
От арпаджика обикновено може да получите от 100 кв. м около 100 кг , но ако положите повече грижи и до 250 кг.

Автор: Донка ПЕТКОВА

Представяме Ви:

Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращав...

Побързайте да засадите патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Сега пиперът се нуждае от специални грижи

Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...

Съберете семена от собствените си домати

Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен ...

Начало