Градина » Морковите отиват в лехата

 Морковите отиват в лехата

Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент.
За да засеете моркови, трябва да сте подготвили терена още през есента. Почвата трябва да е рохкава, влагоемна и добре запасена с хранителни вещества. Морковите не понасят висока почвена киселинност и добре им се отразява торенето с калиев тор. Сеитбата може да се извърши по 2 начина: на равна повърхност и на тирове. В първия случай се сее на 2-, 3- и 4- редови ленти с междуредови разстояния 20-30 см, дълбочина 2 см и междуленточни разстояния 50 см. За предпочитане са двуредовите ленти. При втория случай, се оформят високи лехи с ширина 60-70 см. Така оформените тирове се подравняват в горния край и се правят 2 браздички на 20 см разстояние една от друга. Насипва се тънък пласт пресят угнил оборски тор и леко се претъпква, за да се запази почвената влага.

За да ускорите поникването, рътете

Семената трябва да бъдат с добра кълняемост (най-малко 70-80%). За да се ускори поникването, може предварително трябва да се рътят и стратифицират. За 100 кв.м площ са необходими 60-70 г семена. До поникването се поддържа постоянна почвена влага, за да не се образува кора. Около 2 седмици след очертаване на редовете, ако посевът е гъст се извършва прореждане. През време на вегетацията се извършва двукратно окопаване (през 20-25 дни), едновременно с подхранване с амониева селитра (1,5-2 кг/100 кв.м.) и поливане. Важна грижа е своевременното унищожаване на плевелите.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Пригответе си отсега пръстта за парниците

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата...

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Познавате ли сините картофи?

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...

Кога да приберем зимния чесън?

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Начало