Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент.
За да засеете моркови, трябва да сте подготвили терена още през есента. Почвата трябва да е рохкава, влагоемна и добре запасена с хранителни вещества. Морковите не понасят висока почвена киселинност и добре им се отразява торенето с калиев тор. Сеитбата може да се извърши по 2 начина: на равна повърхност и на тирове. В първия случай се сее на 2-, 3- и 4- редови ленти с междуредови разстояния 20-30 см, дълбочина 2 см и междуленточни разстояния 50 см. За предпочитане са двуредовите ленти. При втория случай, се оформят високи лехи с ширина 60-70 см. Така оформените тирове се подравняват в горния край и се правят 2 браздички на 20 см разстояние една от друга. Насипва се тънък пласт пресят угнил оборски тор и леко се претъпква, за да се запази почвената влага.
За да ускорите поникването, рътете
Семената трябва да бъдат с добра кълняемост (най-малко 70-80%). За да се ускори поникването, може предварително трябва да се рътят и стратифицират. За 100 кв.м площ са необходими 60-70 г семена. До поникването се поддържа постоянна почвена влага, за да не се образува кора. Около 2 седмици след очертаване на редовете, ако посевът е гъст се извършва прореждане. През време на вегетацията се извършва двукратно окопаване (през 20-25 дни), едновременно с подхранване с амониева селитра (1,5-2 кг/100 кв.м.) и поливане. Важна грижа е своевременното унищожаване на плевелите.
Настъпва времето за засаждане на различни разсади и мнозина се питат – на каква дълбочина? Правилно е младите растение да се засаждат на тази дълбочина, на която са били в разсадната леха. Това лесно ...
Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...
У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...