Градина » Патлажанът отива в парника

 Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата върху него да е 18 см. Засяват се 5 - 6 г семена на парникова рамка. Растението е светлолюбиво и парниковите стъкла трябва да са чисти. Семената поникват при 22 - 24 градуса. Най-благоприятна температура за развитие на растението е 25 - 28 градуса. Ако температурата падне под 14 градуса, семената не поникват, растението преустановява развитието, получават се повреди, сякаш е заразено с вирус.
В случай че навън свие голям студ, парниците трябва да се завиват с рогозка всяка вечер. В топлите часове на деня в слънчево и тихо време парниковите рамки се повдигат или парникът се открива за няколко часа.
Ако сте засели разсад за ран патладжан, той вече е образувал два същински листа и е готов за пикиране в полутоплите парници. Можете да пикирате ив кофички от кисело мляко или в пластмасови саксийки. Съдчетата наредете в парника или ги оставете в стаята. След пикиране растенията се посипват един-два пъти с почва, за да не се откриват корените им.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не допускайте поповото прасе в лехите

Това насекомо е стар познайник на градинарите. Впечатлява с големите си размери, но още повече с щетите, които нанася. Като многояден неприятел се храни с ларвите на някои почвени насекоми, но основна...

Сложете цвекло между картофите

Червеното цвекло отнема влагата на картофите, затова слагайте ред от единия вид кореноплоди, после - от другия. Две седмици до изваждането на картофите листната маса се маха. Така по-добре ще узреят к...

Касисът се реже, след като опадат листата

Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододава...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...

Начало