Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от предишната култура и плевелите се изскубват, изнасят се навън и се изгарят. На всеки четири години се тори с оборски тор в доза 300-400 кг на 100 кв. м. Всяка година се внасят фосфорни, калиеви и азотни торове, колко и какви, зависи от растенията, които ще гледате.
Ако в почвата има зараза, ще трябва да обеззаразявате с 4% формалинов разтвор или да внесете гранулирани почвени инсектициди. Може да се използва и хидратна вар, защото има вероятност почвата да е вкислена. Но преди това изследвайте реакцията й, за да сте сигурни какво точно да предприемете. Важно е какви са били отглежданите култури и какво смятате да сеете после. Проучете предпочитанията на растенията.
Почвата се изорава или се прекопава с права лопата. За борба срещу оранжерийната белокрилка се оставя на угар – месец-месец и половина.
Редувайте културите
Препоръчва се културите в оранжериите да се редуват по следния начин: домати, зелен фасул, спанак. Но може и други сеотбооращение: краставици, домати, зелен лук или домати, след тях краставици и накрая спанак. Местата, на които се произвежда разсад и тези за производство на зеленчуци, трябва да са възможно по-отдалечени едно от друго. Почвата около тях да се изоре. Плевелите да се съберат и изгорят, защото са гостоприемници на много болести и неприятели.
Завиването на листата при доматите не е болестно състояние, макар че признаците са подобни като при заболяване. Явлението е придружено с чупливост на листата, дължи се на натрупаната скорбяла в тях. П...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Цяло лято и чак до късна есен един или няколко от многобройните сортове сакъзчета украсяват терасите. Това непретенциозно цвете е добре познато, но определено не омръзва и не изглежда банално. Ако се...
При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...