Градина » Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

 Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставици ще бъдат по-вкусни и ще издържат повече, ако в маринатата поставите малко горчица.
- Краставиците не се съхраняват добре заедно с ябълките.
- Доматите и чушките се съхраняват по-дълго в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се съхранят свежи няколко дни, ако държите три четвърти от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя ежедневно.
- За да се съхранява по-дълго киселото зеле, трябва да го прехвърлите в стъклени буркани и го залеете (на два пръста над повърхността на зелето) с растително олио.
- При дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от по-късните сортове. Картофите могат да се съхраняват в дървени или картонени кутии с отвори в сухо и прохладно помещение при температура 3-5 градуса.
- За да съхраните по-дълго патладжаните и сладките чушки, трябва да ги поставите на един слой в емайлирана посуда и да ги държите, без да ги покривате, на най-долната лавица в хладилника.
- Репичките много бързо се разваляг и затова не подлежат на дълго съхранение.
- Морковите и ряпата могат да се съхраняват през цялата зима.
- Корените на магданоза и целината могат да се съхраняват в продължение на четири месеца, ако ги поставите в кутия, посипете ги със сух пясък и ги поставите на тъмно и прохладно място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги заместите със зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зе...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Хванете си лупина от резници

При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...

Стапелията – красива, но миризлива

Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна ми...

Начало