Градина » Моркови за зимнина се сеят сега

 Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковите сега се засяват.
В двора това може да направите на равна леха. Очертайте браздички през 20 см и дълго, колкото прецените. Трябва да са дълбоки не повече от 3-4 см, което ще е и дълбочината на сеитбата. Браздичките не бива да са повече от 4-6. Ако ви трябват повече, оставете 50-60 см място и очертайте нови 4-6. Така ще си създадете удобство при работа.
Семената на морковите никнат бавно и трудно. До поникването ще се налага да поливате всеки ден, освен ако не ви отменят някой и друг път валежи. След това поливайте според нуждата. Премахвайте редовно плевелите. Когато морковите развият 2-3 листа, проредете ги на 1-2 см растение от растение. Двадесетина дни по-късно проредете втори път на 2-3 см. Повече не бива, защото от редките посеви се получават едри, груби и деформирани кореноплоди.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Отгледайте си японска ряпа

Дайконът, или японската ряпа, е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден кореноплод с бяла или червено-розова повърхност, зе...

Колко дълго живеят овошките

При всяко живо същество, включително и при човека, продължителността на живота е свързана преди всичко с биологическите особености на вида. Невинаги обаче животът продължава според наследствените зало...

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Начало