Градина » Кога бамята е готова за бране

 Кога бамята е готова за бране

Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани. Редовното поливане осигурява образуването на нови и нежни плодове.
Поради бързото нарастване и загрубяване на чушките, беритбите трябва да се извършват всеки ден или през ден. Набраните плодове много бързо загубват своите кухненски и технологични качества. Също така не издържат на продължителен транспорт и съхранение и трябва да бъдат преработени своевременно. Набраните плодове се поставят в касетки или кафези и се използват незабавно.
Може да се съхраняват преработени чрез стерилизация, дълбоко замразени с предварително бланширане или изсушени. За сушене се подбират по-дребни или средно едри плодчета и се нанизват на конец. Така приготвени се потопяват за няколко секунди в подсолена и гореща около 70ºС вода. След това нанизите се изцеждат в някакъв съд и се оставят да се сушат на сухо, много проветриво и сенчесто място. Веднага след пълното изсушаването се прибират също на сухо място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да отгледате красив кротон

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20°С и висока въздушна влажност. Не бива да се държи...

Спасете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Погрижете се за чехълчето

С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...

Цветята боледуват, сгрешим ли в грижите си

Колко е тъжно и обидно, когато любимото ви растение заболее или още по-зле – загине. Още по-тежко е, когато се случи подобно нещо със скъп екземпляр. Може ли да се избегне това? В болшинството случаи ...

Начало