Градина » Направете си вино от боровинки

 Направете си вино от боровинки
То е с нисък алкохолен градус, но пък има невероятен вкус и аромат

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 дни. В това време киселината преминава частично или напълно в други съединения, които не пречат на спиртните дрожди и алкохолната фермен тация ще протече нормално.
За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се заливат с вода (на 10 кг боровинки - 4 л вода) и се загряват до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват през тензух, марля или по-едро ленено платно. Твърдите части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след 24 часа отново се пресоват. Така се извлича максимално количество сок.
Сокът от първото и второ пресоване се смесва и на всеки литър се прибавя по 100-120 г захар и 2-3 г лимонена (винена) киселина, предварително разтворени в малко топла вода. Така се осигурява 8-9 градуса алкохолно съдържание на готовото боровинково вино. Добре е да се прибави по 0,3 г на литър амониев хлорид (нишадър), за да се активира алкохолната ферментация. Той може да се компенсира с прибавката на малко хлебна мая, предварително разтрита с хладка вода в чаша.
За ферментацията се използват стъклени съдове (дамаджани, буркани), през които може да се наблюдава протичането на ферментацията. Тя трае около седмица при температура около 25 градуса. Щом плодовете се утаят на дъното на съда, виното се избистря частично и се претака в бутилки, които все още не се затапват, понеже може да протече вторична ферментация.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...

Побързайте да засадите патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Празът остава свеж под окапали листа

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изисква...

Побързайте да засеете ранното зеле

Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...

Начало