Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на декември е много подходящо време за такава сеитба, особено за южните райони на страната. Така се получава ранна реколта, спестяват се грижите по поливането преди поникването, осигурява се нормално поникване на бавно никнещите семена, каквито са семената на магданоза, морковите и копъра.
Магданозът се засява в браздички, на разстояние 15-20 см една от друга, дълбоки 1,5-2 см. След заравняването на повърхността това ще е дълбочината на сеитбата. На 1 кв. метър се засяват не повече от 1 г семена.
Морковите се засяват подобно на магданоза в плитки браздички на разстояние 10-12 см една от друга. На квадратен метър се изразходват около един грам семена.
Градинската лобода се засява в бразди на 30-35 см една от друга, дълбоки 3-5 см, което е и дълбочината на сеитбата. За 10 кв. метра са необходими около 15 г семена. Напролет растенията се прореждат, така че между тях да има 10-12 см разстояние.
Салатите се засяват в браздички, дълбоки около 2 см. За главестите салати разстояние между браздичките е 25 см, а за марулите – 30. Напролет растенията се прореждат обикновено на два пъти, за да се постигнат същите разстояния между тях, каквито са между редовете.
Миниатюрните рози могат да стоят на остъклената лоджия, докато температурите навън не паднат под 5 градуса. Настъпят ли обаче големите студове, трябва да пренесете растението в стаята, да го поставите...
Ако сте си отгледали добра реколта от картофи в своята градина и сега има какво да съхраните за по-дълго време, внимавайте какво поставяте за съхранение. Случва се някои клубени бързо да загниват, а п...
Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...
Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати н...