Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е обяснила и практиката е потвърдила, че много по-добри резултати се получават, ако се оглеждат вертикално на носеща конструкция. Тя се състои от колове и опънати между тях нишки тел. Ще я изградите така:
Забивате коловете през 2 м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8-2 м височина, а в почвата да са забити по възможност до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най-горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската – на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.
Друга особеност на краставичното растение е, че мъжките цветчета се образуват предимно върху основното стъбло, а повече женски цветчета се образуват върху разклоненията на растението. Това означава, че колкото повече разклонения има, толкова повече плодове ще даде краставичното растение. А това се постига като върха на растението се прищипе след 3-5 лист. Тази операция предизвиква образуването и нарастването на странични разклонения, получават се повече женскси цветове, повече плодове, по-висок добив.
Втори начин за получаване на повече женски цветове върху краставичното растение е използването за сеитба на две- и тригодишни семена. От едногодишните семена се развиват буйни растения, които образуват по-малко женски цветове, а реколтата, която се получава, е по-малко и по-късна.
В много страни на света, а вече и у нас, освен традиционното производство на овощни дръвчета в разсадниците, все повече се предлагат облагородени фиданки, отгледани в контейнери и дори с плодове през ...
Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...
Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на...