Градина » Берете ягодите без да пипате плода

 Берете ягодите без да пипате плода

Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на реколтата. Ако ще ги продавате, те се берат в полузряло състояние, защото напълно узрелите не могат да издържат на превоз. Плодовете, които ще се употребяват за прясна консумация или преработка се берат в пълна зрелост.
Най-подходящо време за бране на ягодови плодове е сутрин, след вдигане на росата, и следобяд, при захлаждането. Мокрите плодове много лесно загниват, а силно загретите твърде много се повреждат. Браните в дъждовни дни ягоди са воднисти и при превоз се размачкват.
Най-хубаво е да не пипате повече от веднъж ягодите, поради голямата им чувствителност. Ето защо беритбата и сортирането им става направо в съдовете, в които по-нататък ще се изпращат на мястото на употреба. Повредените и уродливи плодове се отстраняват.
Плодовете, предназначени за консервиране обикновено не се сортират.
Брането на ягоди се извършва на няколко пъти и е в зависимост от сорта и времето, докато продължава зреенето. Брането в началото и към края се извършва през 1-2 дни, а в най-усиления период на зреене - всеки ден. Предназначените за техническа преработка плодове могат да се берат и през 2-3 дни.
Ягодите се берат с къси дръжки, освен ако не са предназначени за някои видове преработки. Късането се извършва или направо с ръка, като плодът не се пипа, или със специални ножици. Последните са така устроени, че след отрязването плодът не пада, а се задържа за ножиците така, че плодовете се поставят в съдовете за бране, без да се докосват с ръка.
Обраните плодове не трябва да се оставят на слънце, защото презряват или се „опичат”. От дъжд също трябва да се пазят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защитете чесъна от бяло гниене

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Как да оформим короната на овошките?

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Зимни грижи за мушкатото

Малцина са любителите на цветя, които могат да се похвалят, че техните мушката са красиви през цялата година. От неоправдана любов често те отглеждат изтеглени, погрознели растения в една саксия годин...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Начало