Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им.
Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена кора, тя трябва редовно да се натрошава. Ако ли пък поради валежи или други причини купчинката се разруши, незабавно трябва отново да се възстанови. Когато леторастите достигнат 15-20 см дължина и по тях се повяват първите мустачки, разкрийте лозичките до 2/3 от повърхността, за да изрежете ненужните корени.
Лозовата пръчка пуска корени по цялата си дължина, предимно в зоната на междувъзлията. Долният отрез е правен непосредствено под междувъзлие и там се развиват основните (стъпалните) корени. Появилите се по средата се наричат междинни, а най-горните – повърхностни. При това откриване на засадените лазички с ножица или остро ножче изрежете всички междинни и повърхностни корени. Особено важно е де премахнете появилите се евентуално от присаденото калемче.
Чрез тази ваша намеса ще съдействате за развитието на стъпалните корени, които ще проникнат на голяма дълбочина. Те ще гарантират устояването на лозите на летните суши.
Веднага след изрязването заровете разкритите лозички и възстановете купчинките.
На мястото на премахнатите корени ще израснат нови. Затова през август трябва да повторите намесата. Само че тогава след заравянето купчинките не се възстановяват. Ще ги оформите отново едва през есента, за да предпазите младите лозички от измръзване.
Кестените са сред най-добре познатите дървета. Тези красавци с гъста пирамидална корона носят свежест по улиците, из дворовете, в парковете. Всяка година ни доставят истинска радост. През пролетта от ...
Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...
Сигурно вече неведнъж ви се е случвало да се уговорите със съседи или приятели да поливат вашите растения, докато отсъствате, но, завръщайки се, ги намирате в плачевно състояние. Преди да хванете лейк...
Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...