Градина » С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

 С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

Дойде времето, когато печките ще забумтят в къщите, където няма парно отопление. Фамилното огнище, което през зимата ще гори с дърва и други растителни отпадъци, може да произведе около 200 кг растителна пепел. В това количество се съдържат около около 40 кг калиев сулфат и 30 кг суперфосфат.
Оптималните дози за основно торене с растителна пепел на декар са: 60-80 кг за картофите и зеленчуците и 80-100 кг за овощните дървета. Така без да влагате допълнителни разходи, можете да си осигурите торенето с калий и фосфор на градината.

Какво регулира

Той регулира фотосинтезата, а това значи, че осигурява живота на растенията. Картофите, задоволени с оптимални дози калий, имат повече скорбяла, а захарното цвекло е с повишено съдържание на захар. Овощните култури осигурени с калий дават плодове с по-високо захарно съдържание, с по-красиво оцветяване и по-привлекателен вид. Освен това растителната пепел неутрализира киселинността на почвата. Може да се използва и за варуване. Със 100 кг пепел се внасят 50-60 кг калциев карбонат.
Калият подобрява работата и на азотфиксиращите бактерии. Торените с пепел градински боб, грах, бакла дават по-висок и по-качествен добив.
Пепелта трябва да се съхранява на закрито и сухо място. На открито калият се измива от дъждовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Избата е добро място за кореноплодите

Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...

Дойде време и за лешниците

Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е ле...

Сега коледната звезда трябва да е на тъмно

Поне четири седмици трябва да държите цветето на тъмно За коледната звезда (Poinsettia pulcherrima - поанзеция) е писано много. Ние също в началото на годината ви напомнихме, че от януари до март...

Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...

Начало