Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения.
Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в землисто пашкулче плитко в почвата на дълбочина 5-8 см, за разлика от розовия стъблопробивач, който зимува в основата на стъблото, в пашкул, разположен в края на хода. През пролетта лъжегъсениците какавидират и осите летят през април, като началото на летежа е първата десетдневка, а масовия летеж –през втората. Възрастните индивиди са топлолюбиви и летят активно през най-топлите часове на деня. Няколко дни след началото на летежа започва яйцеснасянето. Масовото яйцеснасяне и началото на излюпването на гъсениците съвпада с масовия летеж. Женските снасят яйцата си поединично в основата на листните дръжки. Те правят прорез като джобче и вътре вмъкват по едно яйце. Яйцето е продълговато овално, млечнобяло. Над мястото на яйцеснасяне се образува лека подутина, а впоследствие тъканта около нея придобива тъмнокафяв цвят. Възрастното е светлолюбиво насекомо, поради което снася яйцата си по горния етаж на розовите храсти. Освен това е установено различно предпочитание за яйцеснасяне към отделните сортове. Най-предпочитаните сортове за яйцеснасяне са Теодора и Диамент, където и степента на повредата по летораслите е най-силна. По-слабо се нападат сортът Миниголд. Началото на излюпването на лъжегъсениците е около средата на април.
Борбата срещу този неприятел трябва да се проведе с инсектициди срещу лъжегъсениците в началото на излюпване, преди да са се вгризали в летораслите.
Сега е времето, в което антуриумът ви е покрива с цветове. Те са събрани в свещовидни съцветия, които са обгърнати от пищен прицветник, наричан “спата”. Тя най-често е обагрена в червено или розово, н...
Орхидеите в дома ви представляват цветарска гордост. Често много видове от тях се отглеждат трудно и трябва да полагате много усилия за изпълнението на технитевисоки изисквания. Трябва да осигурите на...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...