Градина » Унищожете плевелите с подръчни средства

 Унищожете плевелите с подръчни средства

Всяка година дворните градини се пълнят с множество зелени натрапници, които крадат от храната, водата и светлината от културните плевели. В агроаптеките се продават ефикасни препарати за борба с плевелите, но повечето от тях са силно отровни. Можем обаче да се избавим от нежеланите досадници и чрез съвсем обикновенни средства, които се използват във всяко домакинство и които са абсолютно безвредни за хората. Важно е само да не забравяме, че тези средства могат да унищожат както плевелите, така и културните растения, затова трябва да ги прилагаме внимателно и с мярка.

Вряща вода

Този домашен хербицид е най-простият, който може да се приготви, и освен това той е и най-безопасният за хората и за околната среда. Просто вземете голям съд и кипнете вода на печката. След това я изсипете върху листата и стъблата на плевелите, които искате да унищожите. Използването на вряща вода е ефективен метод за унищожаване на плевели по тротоарите или в пукнатините по алеите, но може да се прилага и върху по-голяма площ. След врящата вода не остават токсични остатъци и третирането няма дългосрочни ефекти.

Огън

Огънят унищожава растенията. Горелката е чудесен градински инструмент, който позволява човек да третира почвата в ограничени участъци, без да подпалва цялата градина. Важно е да се избягва запалването на сухи сламки и треви, които биха могли да разпространят огъня.

Готварска сол

Готварската сол е изключително ефективен хербицид, който има историческата слава известност на средство, с което се третират земите на завладените народи. Тъй като солта може да има пагубен ефект при попадане в почвата, важно е тя да се прилага само директно върху листата на плевелите, като се внимава да не проникне в почвата – особено в градината с културни растения. Препоръчителният разтвор е 1 част сол на 8 части топла вода, но може да се направи и по-силен – 1 към 3.

Оцет

Оцетът „изгаря“ листата на растенията, но и с него трябва да се внимава да не попадне в почвата, а по-скоро да покрие само надземната чат на плевелите. Белият оцет, продаван в магазините за хранителни стоки, представлява около 5% оцетна киселина, която обикновено е достатъчно силна, за да унищожи повечето плевели, но ако си намерите 20% оцет, това ще е още по-радикално решение. В този случай трябва да внимавате и да пазите кожата и очите – и да избягвате вдишването на парите.

Сол и оцет

Друг често срещан домашно приготвен хербицид е разтвор на готварска сол или каменна сол с бял оцет. С този разтвор се пръскат листата на плевелните растения.

Боракс

Бораксът (борова киселина) също може да е домашно приготвен хербицид. В 2,5 л вода се сипват 10 г прах от боракс и се разбърква добре. С помощта на пръскачка сместа се разпръсква върху листата на плевелите, като се внимава да не попадне върху културните растения или върху почвата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Торете мушкатото внимателно

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и п...

Станете селeкционери на цветя

В природни условия опрашването на растенията се прави от насекомите, които прелитат от цвят на цвят. Резултатът от такова опрашване зависи от случая. Ако се опрашват специално отбрани растения, може д...

Как се прави хубав червен пипер?

Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) ...

Начало