Градина » Какви са причините почвата да се изтощава?

 Какви са причините почвата да се изтощава?

Още от най-древни времена е било забелязано, че ако някоя богата почва започне да се обработва от хората и няколко години подред се засява все една и съща култура, тя започва малко по малко да губи своето плодородие и най- накрая съвсем престава да дава реколта. Ако обаче тази почва се остави една година без обработка – под формата на угар, тогава нейната плодовитост се възстановява.

Необходимите вещества

От всички минерални вещества, които растенията използват, абсолютно необходими за всеки вид са следните елементи: азот, сяра, фосфор, калий, магнезий, калций и желязо. Нито едно растение не може да вирее, ако в почвата отсъства поне един от тях. Ако един вид растение изтощава почвата, то трябва да остане неплодородна и за друг вид. Ако на същото място засеем друг вид, то трябва да гладува не по-малко от първото, защото и на него са му нужни калий и фосфор. Практиката показва обаче друго. Един и същи сорт картофи е засяван на едно и също поле 15 години подред. Всяка година реколтата намалявала прогресивно и в последните години полето почти не раждало. След това на същото място, без да го торят, било засято ечемик, който дал богата реколта. Това се дължи на факта, че растението като жив организъм расте, диша, храни се и се размножава. При тези химически процеси, се отделят и отрови, от които трябва да се освободи. Продължителното му отглеждане на едно и също място не позволява на отровите, отделяни от корените да се неутрализират, и изсмукани от същия вид растение затормозват развитието му. Отровите, които отделя един вид са вредни само за него, на други - не оказват влияние. Почвата винаги съдържа в изобилие хранителни минерални соли, то неплодородието се дължи на отрови отделени от корените на постоянно отглежданите растения. С други думи тя уморена.

Как да си почине

За възстановяване на почвеното плодородие е необходима почивка. При естествени условия процесите на изветряване, окислителното и разрушителното действие на кислорода, получените органични вещества от гниещите растителни остатъци, действието на бактериите и други подобряват качествата й. Това се постига с торене за обогатяването й с лесно усвоими минерали. Така разпадането на отровите се ускорява и плодородието на почвата бързо се възстановява. Органичният тор засилва химинизацията и действието на бактериите. Обработката на почвата улеснява достъпа на въздух в нея. Варуването при киселите почви също разрушава отровите и я обеззаразява. Серовъглеродът (CS2), отделян при гниене на някой органични вещества, заровени в малки количества, за да се убият вредители на растенията, значително повишава нейното плодородие. Комбинираното торене също повишава хранителните й качества.

Сеитбообръщението е важно

Сеитбообръщенията са от особено значение. Редувайте културите, за да създадете условия за най-успешно използване на хранителните вещества. Правилното редуване на културите допринася и за борба с плевелите, болестите и неприятелите. В дворните места, където зеленчуковите култури заемат малко място, е необходимо да си направите сеитбообръщение като подредите според изискванията културите, които ще отглеждате.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не садете картофите на едно и също място

Всеки стопанин знае кога да засади картофите в своя район. Обикновено обаче градинарите не обръщат внимание на семето за картофи, както и мястото за отглеждане. Когато си харесаме един сорт, често той...

Кога е време да засадите късните домати

Към средата на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни часове. Тов...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Цветното зеле е взискателно към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) гл...

Присадете диня на кратуна

Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и уве...

Начало