Градина » Как да си завъдите ктенанте?

 Как да си завъдите ктенанте?

Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Дръжките на листата са изправени и разчленени. Листата са големи, целокрайни, асиметрични, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата на ктенантето са дребни, невзрачни, бледо-лилави, но прицветниците са впечатляващи.

Отглеждане

Настанете растението на проветриво място, но без въздушни течения. Осигурете му прошарена сянка и го защитете от прякото слънце и въобще от прекалено силната светлина, защото листата му ще избледнеят. Оградете саксията с влажен торф, за да повишите въздужната влажност. Редовно пръскайте листата. Подържайте почвата влажна, като поливате с хладка филтрирана вода. През зимата ограничете поливането. През пролетта и лятото торете на всеки 2 седмици – това е важно за шарките на листата.
Ктенантето има нужда от постоянна температура между 18 и 20 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, листата се отпускат и стават уязвими за вредители.

Размножаване

Разделяйте растенията, когато ги пресаждате. Покрийте саксията с новото растение с полиетилен и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.

Проблеми

Ако листата се завиват и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.
Ако се появят лепкави отлагания по долната страна на листата, значи растението е нападнато от листни въшки. Изтрийте листата с влажна кърпа и напръскайте с инсектицид.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Произведете си лучени семена

Лучени семена може и сами да си произведете, като производството им по нищо не се различава от това на лука за консумация. Получаването на здрави и обезвирусени семена става на високи, проветриви мест...

Как да отгледате суперранни репички

Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари...

Запознайте се с розовата ябълка

Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розова...

Начало