През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате предвид следните фактори:
1. Температурата в градината. Не разчитайте на регионалните прогнози, които съобщават по радиото и телевизията. Ориентирайте се най-добре по показанията на термометъра в собствената ви градина. Препоръчваме ви да използвате специални уреди, които не само измерват текущата температура, но и запомнят (на отделен стълб) минималната температура през нощта. Докато не минат опасностите от повратни пролетни студове растенията не трябва да се изнасят навън и за нощта.
2. Условията в дома. Трябва да се съобразявате с това при каква температура растенията са били в дома ви. Тогава ще можете да прецените кога точно да ги извадите на открития балкон. Ако температурата е била 10-15 градуса, трябва да пренесете растенията навън, когато нощната температура не е по-ниска от 8-10 градуса. Ако вашите любимци са били в по-прохладно място, тогава няма да има проблем да ги извадите навън и при температури в границите на 0-10 градуса. Ако обаче те са били гледани като бебета, при стайна температура от 18 градуса, тогава имайте предвид, че те могат да пострадат, ако ги изнесете навън при много хладен въздух.
Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...
Не бързайте да изваждате бурените с корените. Разбира се, под зеленчуковите култури всичко трябва да се изчисти, но като цяло те растат по-добре в тревата. Когато е топло, в тревата е влажно и почвата...
Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...