Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виолетова и др.
Тя е топлолюбиво растение и благодарение на силния си, нежен, елегантен аромат, цветовете на фрезията се използват в парфюмерията и козметиката.
Цветоносите се съхраняват по-дълго време в срязан вид, а благоухаещите цветове изглеждат красиво в букети.
Цветарите отглеждат фрезията навън, а също така и като декоративно растение в стаята.
При отглеждане на фрезията в дома, цъфтежът им е от края на зимата и самото начало на пролетта, когато няма много ухаещи растения. Навън те цъфтят през лятото.
Луковиците на фрезията се засаждат през октомври в саксии. Дълбочината на засаждане зависи от размера на луковиците, обикновено те се слагат на дълбочина 5-7 см. След засаждане поливате умерено. Използвайте саксии с обем един литър и рохкава, плодородна почва. Задължително сложете на дъното дренаж.
При стайна температура кълновете се появат обикновено след 2 седмици, растат много бързо. Можете да поставите фрезията на остъклен неотопляем балкон. Когато температурата падне под 3 градуса, приберете растението в стаята. Не е нужно допълнително осветяване, ако саксията е поставена на перваза на прозореца.
Тъй като стеблата на младите растения са чупливи, а дълги, то трябва да поставите опори, към които да привържете цветните дръжки.
В стайни условия цветоносите на фрезията се появат през януари.
След като прецъфтят стайните фрезии и изсъхне надземната им част, трябва да изрежете растенията над повърхността на почвата. Изкопаните луковици се просушават и оставят за съхранение в полиетиленов съд, където те се съхраняват при стайна температура до есента. След това цикълът на саксийно отглеждане се повтаря.
Големите майчини луковици на фрезията за периода на растеж дават от 2 до 8 луковички-детки, които са подходящи за вегетативно размножаване и по-нататъшно отглеждане в стайни условия.
Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...
Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...
Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...
Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...