Градина » Ароматна фрезия цъфти през януари

 Ароматна фрезия цъфти през януари

Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виолетова и др.
Тя е топлолюбиво растение и благодарение на силния си, нежен, елегантен аромат, цветовете на фрезията се използват в парфюмерията и козметиката.
Цветоносите се съхраняват по-дълго време в срязан вид, а благоухаещите цветове изглеждат красиво в букети.

Цветарите отглеждат фрезията навън, а също така и като декоративно растение в стаята.

При отглеждане на фрезията в дома, цъфтежът им е от края на зимата и самото начало на пролетта, когато няма много ухаещи растения. Навън те цъфтят през лятото.
Луковиците на фрезията се засаждат през октомври в саксии. Дълбочината на засаждане зависи от размера на луковиците, обикновено те се слагат на дълбочина 5-7 см. След засаждане поливате умерено. Използвайте саксии с обем един литър и рохкава, плодородна почва. Задължително сложете на дъното дренаж.
При стайна температура кълновете се появат обикновено след 2 седмици, растат много бързо. Можете да поставите фрезията на остъклен неотопляем балкон. Когато температурата падне под 3 градуса, приберете растението в стаята. Не е нужно допълнително осветяване, ако саксията е поставена на перваза на прозореца.
Тъй като стеблата на младите растения са чупливи, а дълги, то трябва да поставите опори, към които да привържете цветните дръжки.

В стайни условия цветоносите на фрезията се появат през януари.

След като прецъфтят стайните фрезии и изсъхне надземната им част, трябва да изрежете растенията над повърхността на почвата. Изкопаните луковици се просушават и оставят за съхранение в полиетиленов съд, където те се съхраняват при стайна температура до есента. След това цикълът на саксийно отглеждане се повтаря.
Големите майчини луковици на фрезията за периода на растеж дават от 2 до 8 луковички-детки, които са подходящи за вегетативно размножаване и по-нататъшно отглеждане в стайни условия.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Отгледайте си джинджифил

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древни...

Огненият пригор може да унищожи овошките

Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у...

Защо се прави резитба краставиците

Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отг...

Куковичето грозде се сади наесен

Мускарито, известно още като кукувиче грозде, представлява непретенциозно луковично растение с височина 10-20 см. Луковиците са яйцевидни, горните им люспи са по-светли, 1,5 -3,5 см дълги и до 2 см в ...

Начало